Ускладнення, що виникають у спектрах NOESY

Основними небажаними сигналами, які слід видалити зі спектра NOESY, є сигнали, які пов'язані з нуль-квантовою когерентністю (ZQC). Ця когерентність присутня під час періоду змішування і переводиться у видимі сигнали подачею наступного 90о імпульсу. Оскільки, як і в ЯЕО, у цих сигналів порядок когерентності дорівнює нулю, вони не видаляються зі спектра за допомогою фазового циклу або градієнтної селекції. Тому вони можуть бути присутніми у кінцевому спектрі. Така когерентність виникає в спінових системах, зв'язаних ССВ і дає піки, схожі на COSY, які є нуль-квантовим аналогом сигналів, що детектуються у спектрах COSY із двохквантовою фільтрацією. Ці сигнали мають протифазну орієнтацію компонентів мультиплетів. Якщо в спектрі присутні J-зв'язані сигнали, для яких спостерігається ЯЕО, то пік ЯЕО буде мати викривлення, пов'язані з ZQC. Тому такі викривлення слід придушувати. Для великих молекул, що мають широкі лінії, ZQC-піки мають тенденцію до зникнення, а для малих молекул і молекул середнього розміру їхня величина може виявитися порівняно великою.

Для придушення ZQC-піків розроблено досить багато підходів. Однак, найбільш широко застосовується метод введення в період змішування малих інтервалів, що усереднюють ZQC-піки. На практиці такі додаткові інтервали вводяться між кожним t1-інкрементом. У той час як у період змішування ZQC осцилює із звуковою частотою, що дорівнює різниці хімічних зсувів J-зв'язаних спінів, (nA – nX), величина ЯЕО плавно наростає (Рис. 6.5). Тому усереднюючі варіації tm приведуть до усереднення ZQC, у той час як ЯЕО зміняться несуттєво (фактично усереднення сигналів ZQC скоріше зменшує t1-шуми, а не конкретні кроспіки). Ступінь варіацій tm повинен бути близьким до зворотної величини різниці хімічних зсувів ядер, що взаємодіють, (nA – nX)-1. Тому для різниці хімічних зсувів, наприклад, 50 Гц, усереднюючі флуктуації повинні становити 50 мс. Навіть у випадку використання такого підходу, поблизу діагоналі спостерігаються залишкові сигнали типу COSY. Додаткові артефакти виникають між J-зв'язаними спінами, якщо тривалість імпульсів відрізняється від 90о. Тому перед проведенням експерименту імпульси слід ретельно калібрувати.

Рис.6.5.Зміна інтенсивностей ЯЕО й ZQC протягом періоду змішування NOESY. ZQC можуть бути усунуті за допомогою малих усереднюючих варіацій tm , що істотно не впливають на величини ЯЕО.








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 547;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.