Оптимізація переднасичення

 

Вибір оптимального часу переднасичення, t, у великому ступені залежить від тієї інформації, що бажано отримати зі спектра, а також від розмірів і структури досліджуваної молекули. Оскільки вимірювання стаціонарних ЯЕО проводиться тільки для області їхніх позитивних значень, ці експерименти обмежуються малими молекулами або молекулами середніх розмірів. Величина t визначається динамікою наростання ЯЕО. Якщо потрібно одержати точні кількісні величини ЯЕО, то t повинна бути більшою за 5Т1 для спіну, який релаксує найбільш повільно. Але за таких умов експеримент займає вкрай багато часу. Однак, багато структурних робіт не вимагають одержання природної величини стаціонарного ЯЕО. Достатньо щоб ЯЕО встиг зрости до добре видимої величини. У цьому випадку за час експерименту можна зробити накопичення більшого числа сканів, що дозволяє одержати в різницевому спектрі необхідне співвідношення сигнал/шум. Використання коротких інтервалів переднасичення краще підходить для виявлення ЯЕО між близькими протонами, які виникають швидше. На відміну від цього, ЯЕО між віддаленими протонами та непрямі ЯЕО виникають повільніше. Тому вони вимагають більш тривалого переднасичення. Для більшості структурних досліджень ЯЕО між близькими протонами виникає порівняно швидко - за 4-5 сек. Саме такий час переднасичення слід обирати в експерименті при вивченні ЯЕО малих молекул (М<500). За таких умов експерименту не слід дивуватися тому, що для віддалених протонів ЯЕО не спостерігаються. Якщо ж такі ЯЕО несуть корисну інформацію або ж вивчаються непрямі ефекти, час переднасичення треба збільшити до декількох десятків секунд.

Звичайно, умови експерименту можна підібрати більш точно, якщо попередньо оцінити час релаксації наявних протонів. Зробити це можна за допомогою швидкого методу інверсії-відновлення, що описаний раніше. Ці дані корисні ще з того погляду, що вони дозволяють зробити висновки, які засновані на ЯЕО, більш надійними, оскільки у випадку, якщо в молекулі є протони, віддалені від інших, для них будуть знайдені аномально великі часи релаксації. У цьому випадку наростання ЯЕО для таких протонів буде більш повільним і це можна врахувати при виборі періоду переднасичення.








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 507;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.