Основні закономірності спектрів 19F?

Ядро 19F, як і 1Н, має спін 1/2. У фтору природний вміст магнітного ізотопу становить 100% і магнітний момент ядер досить висо­кий. Тому чутливість методу ЯМР на ядрах атомів фтору лише трохи (у 1,20 рази) поступається чутливості ЯМР на протонах. Фтор утворює сполуки з усіма іншими хімічними елементами, навіть з тими, з якими во­день не дає сполук. З точки зору апаратурного оформлення методика вимірювань спектрів фтору така сама, як і протонних. На сучасних прила­дах можна вимірювати спектри ЯМР і 19F від одного і того самого зразка без зміни датчика.

Діапазон хімічних зсувів 19F набагато перевищує діапазон хімічних зсувів протонів і становить близько 500 м. ч. Як внутрішній еталон для фторних спектрів беруть трихлорфторметан (СFС13), однак використову­ються й інші еталони, зокрема бензотрифторид

 


Рис. 3.12. Діаграма хімічних зсувів атомів 19F в органічних сполуках. Зірочками позначені положення в спектрі сигналів еталонних сполук.

(його хімічний зсув відносно СFС13 дорівнює — 63 м. ч.), тетрафторметан (-64 м. ч.), трифтороцтову кислоту (—77 м. ч.), гексафторбензол (—163 м. ч.). Діаграму хімічних зсувів ядер фтору для основних фторовмісних фрагментів наведено на рис. 3.12. Як видно, поряд з аналогіями у змінах зсувів у спек­трах 1Н і І9F при переході від насичених сполук до ненасичених існують і деякі відмінності. Так, поліфторовані, алкани можуть поглинати в слабкішому полі, ніж фторовані алкени. Це пов’язано з тим, що електроноакцепторні властивості атома фтору зумовлюють набагато більші зсуви сигналів у слабке поле, у порівнянні з подвійним зв’язком. Оскільки у молекулах поліфторованих алканів міститься більше атомів фтору, то і відповідні зміщення сигналів у слабке поле є більш значимими.

Величини КССВ JFH i JFF також мають певні особливості, вони можуть набагато перевищувати відповідні константи JHН (див. формули відповідних сполук). Найбільші величини мають гемінальні КССВ (до 300 Гц). Інші КССВ, як правило, значно менші. Цікавим тут є той факт, що ве­личини 3JFFтранс значною мірою, іноді в 10 разів, перевищують відповідну константу 3JFFцис У спектроскопії фтору слід також враховувати, що спін-спінова взаємодія тут, на відміну від взаємодії протонів, може передавати­ся не тільки по зв'язках, а й через простір у разі зіткнення електронних оболонок атомів фтору. Тому, якщо в молекулі органічної сполуки атоми фтору розташовані на відстанях, менших, ніж сума їх вандерваальсівських радіусів, то між такими атомами можуть спостерігатися дуже великі КССВ навіть у тому випадку, коли атоми, що взаємодіють, розділені 5—6 хімічними зв'язками. Типові значення констант JFH таJFF наве­дені на рис. 64 разом з формулами відповідних сполук.


 

Рис. 3.13. Величини КССВ для атомів 19F в органічних сполуках

 








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 546;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.