Хімічні зсуви

 

Всі реальні хімічні зразки містять магнітні ядра, які входять до складу молекул. У молекулах хімічних сполук частота поглинання магнітних ядер залежить не тільки від гіромагнітного відношення ядер і напруженості зовнішнього магнітного поля, а й від просторового розміщення ядер у молекулі хімічної сполуки відносно інших атомів. Причина цієї залеж­ності полягає в тому, що ядра атомів у молекулах оточені електронними обо­лонками, які впливають на взаємодію ядер із зовнішнім магнітним полем.

Подібно до магнітних ядер, електрони мають спін 1/2, внаслідок чого вони теж прецесують у зовнішньому магнітному полі. Наслідком цієї прецесії є виникнення локального електронного струму, що охоплює атомне ядро. Поле, яке індукується електронами (Нінд), пропорціональне до прикладеного зовнішнього магнітного поля Но і має протилежний йому знак у точці розміщення ядра. Внаслідок цього електро­ни, що оточують ядро, екранують його від дії зовнішнього поля. Тому сумарне локальне магнітне поле, в якому перебуває ядро (Нлок), дещо відрізняється від поля Но.

Отже, локальне магнітне поле, в якому перебуває ядро, визначається співвідношенням

 

Hлок = Ho –sHo = Ho(1 - s) (1.10)

 

Безрозмірний параметр σ називається сталою екранування. Він врахо­вує електронне (хімічне) оточення, в якому перебуває ядро. В одноатом­них молекулах стала екранування завжди позитивна, тобто реальне магнітне поле у місці знаходження ядра завжди є меншим за Н0. Величина σ змінюється від 10-5 для протонів до 10-2 для інших ядер.

Зазначене екранування називають діамагнітним. Результат його дії — зміщення сигналів ЯМР в область сильних полів відносно сигналу «голого» ядра 1Н+.

У багатоатомних молекулах сферичний розподіл електронів навколо атомних ядер значною мірою порушується. Внаслідок цього величини діамагнітних зміщень сигналів ЯМР можуть бути істотно меншими, ніж в одноатомних молекулах. Зручніше за все вважати, що в багатоатомних молекулах стала екранування має дві складові — діамагнітну та пара­магнітну:

s = sдіа + sпара (1.11)

 

Де σпара — відображує зменшення екранування ядра, що зумовлене аси­метрією електронної оболонки.

У деяких молекулах σпара може бути більшим, ніж σдіа. У цьому випадку сигнали ЯМР зміщуватимуться не в сильне, а в слабке магнітне поле. На відміну від екранування такий ефект називають дезекрануванням. Таким чином, незалежно від того, який з факторів зміщення сигналів домінує, фор­мула для резонансної частоти реальних ядер, ni, що входять до складу хімічної сполуки, має такий вигляд:

 

ni = gHo(1 – s)/2p (1.12)

 

Звідси можна зробити важливий для хіміків висновок: Якщо отримано сигнал ЯМР ядер одного і того самого ізотопу для молекули хімічної сполуки, що містить магнітні ядра в різному хімічному оточенні, то замість одного резонансного сигналу з частотою γН0/2πз'являється цілий ряд сигналів з частотами, що визначаються співвідношенням (1.12),. Це і є спектр піків ЯМР, вигляд якого визна­чається сталими екранування магнітних ядер, що входять до складу досліджуваної сполуки.








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 637;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.