Логічна організація мережі

Поряд із фізичною топологією комп’ютерна мережа характеризується логічною структурою, на рівні якої визначаються: логічний канал передачі інформації, порядок доступу абонентських систем до спільного середовища передачі, а також характер взаємодії комп’ютерів між собою.

Логічний канал задає послідовність передачі інформації абонентськими системами. При цьому логічна організація мережі не завжди збігається з її фізичною топологією. Так, кільцева мережа, зображена на рис. 2.22, має явно виражену зіркоподібну топологію. У локальних мережах розрізняють лінійні і кільцеві логічні канали. При лінійній логічній організації всі вузли локальної мережі зв’язані між собою за допомогою спільної логічної шини. У цьому разі інформація від будь-якого вузла надходить на спільну логічну шину, після чого залежно від адреси одержувача надходить на один з вузлів локальної мережі. Така організація відповідає лінійній фізичній структурі, що показана на рис. 2.18. Це найпростіший вид логічної організації, який не потребує спеціального керування. Такий взаємозв’язок фізичної і логічної структури застосовується в широко відомих мережах Ethernet.

При кільцевій логічній організації використовується спеціальна керуюча інформація, наприклад, у вигляді маркера, який послідовно передається між вузлами мережі. При надходженні маркера вузол отримує можливість передавати інформацію у фізичне середовище. Кільцева логічна організація може застосовуватися не тільки в кільцевій, але й у лінійній фізичній структурі локальних мереж.

На рис. 2.24 зображено варіант реалізації кільцевої логічної структури в мережі з фізичною шинною топологією. За такої структури мережі керуюча інформація (маркер) передається відповідно до логічного кільця, а дані – через спільну шину безпосередньо одержувачу. Як бачимо з рис. 2.24, порядок розташування абонентських систем у логічному кільці може не збігатися з їхніми фізичними адресами.

 

 

Рис. 2.24. Логічна кільцева фізична шинна топологія локальної мережі,

де: АС – абонентська система

 

У мережах з кільцевою фізичною топологією, як правило, реалізується логічна кільцева структура. В цьому разі логічна і фізична структури збігаються, тобто маркер і дані передаються по кільцю в одному напрямку.








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 1194;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.