Принципи використання системи MathCad

Сучасні версії MathCad являються типовими Windows-програмами, тому організація роботи з ними не викликає труднощів у користувача, який знайомий з будь-якою іншою Windows-програмою, наприклад, з текстовим редактором Word.

Для запуска MathCad 14 досить подвійного клацання мишки на ярличку цієї програми або ж на піктограмі вже існуючого документа. Універ­сальним спосо­бом запуску є використання системи меню: необхідно клацнути мишкою на кнопці Пуск, обрати пункт меню Программы, а потім клацнути мишкою на підпункті MathCad14. Як наслідок вказаних дій на екрані з’явиться основне вікно системи з зоною заголовка, рядком горизонтального (головно­го) меню програми; панелями інстру­ментів; вікном документу; рядком міні-статусу зі службовою інформа­цією.

Вся робота в середовищі MathCad проводиться за допомогою системи меню та панелей інструментів. Крім головного меню можна використовувати контекстно-залежне меню, склад команд якого залежить від того, в якій саме ситуації воно викликане.

Основними панелями інструментів є панелі Стандартная, Формати­рование та Математическая. Кнопки панелі інструментів Форматирование добре знайомі всім користувачам Word . Це саме можна сказати і про цілий ряд кнопок панелі Стандартная. Інші кнопки відображають специфіку MathCad. Панель інструментів Математическая фактично є набором окремих матема­тичних панелей. Перелік їх назв ( Калькулятор, График, Матрица, Вычисле­ние, Исчисление, Логический, Програм­мирование, Греческая, Символьная ) відразу нагадує користувачу, що ми маємо справу саме з математич­ним пакетом. Клацання мишкою на будь-якій з кнопок панелі Математическая призводить до появи в вікні документа окремої панелі інструментів з відпо­відною назвою.

Документ MathCad являє собою сукупність математичних виразів, тексто­вих фрагментів і графічних областей. Кожний з цих елементів зай­має певну частину документа (див. приклад на рис. 10.1), причому після формуван­ня відповідного блоку його можна переміщувати за допо­могою мишки або через буфер обміну в будь-яке місце документа. Така структура докумен­та дає можли­вість організувати обчислення, прокоментувати та проілюструвати їх.

 

Рисунок 10.1 - Типові блоки документа MathCad

 

Текстові блоки вводяться, редагуються і форматуються звичайними для текстових редакторів способами. Створення формул і графіків виконується за допомогою формульного та графічного редактора MathCad. Введення інформації відбувається в місці розташування курсору, який має вигляд червоного хрестика.

Після створення документа MathCad його можна зберегти на диску у вигляді файлу типу .хmcd. Надалі будь-який збережений файл можна завантажити для перегляду, редагування або друку. Основні команди для роботи з файлами містяться в підменю пункту Файл.








Дата добавления: 2015-08-08; просмотров: 857;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.