Стандартний засіб Подбор параметра та його використання для розв’язання рівнянь

 

За допомогою Excel можна не тільки проводити обчислення за формулами, що задаються, але і вирішувати більш складні задачі. Однією з таких задач є задача добору параметра. Суть задачі полягає в наступному: знайти таке значення вихідної величини (параметра), при якому досягається задане значення іншої величини (функції). Для розв'язання вказаної задачі необхідно в одну з комірок електронної таблиці помістити наближене значення шуканого параметра, а в іншу комірку - формулу, що встановлює залежність результуючої величини від вихідного параметра. Далі необхідно виконати такі дії:

1) Клацнути мишкою по комірці, у якій повинен з'явитися потрібний результат ( тобто по комірці з формулою ).

2) Відпрацювати послідовно пункти меню Сервис і Подбор параметра, у результаті чого з'явиться діалогове вікно з адресою виділеної комірки в полі Установить в ячейке.

3) Клацнути мишею по полю Значение і ввести необхідне значення результуючої величини.

4) Клацнути мишею по полю Изменяя ячейку і ввести адресу комірки, значення якої слід змінювати для одержання необхідного результату.

5) Клацнути мишею по кнопці ОК. Таблиця автоматично оновлюється і з'являється вікно Состояние подбора параметра, у якому вказані цільове і поточні значення результуючої величини ( різниця між ними повинна не перевищувати допустимої похибки).

6) Клацнути мишкою по кнопці ОК ( для фіксації знайденого значення і продовження роботи ) або по кнопці Отмена ( для повернення в комірку попереднього значення ).

Для ілюстрації описаної методики розглянемо задачу знаходження наближеного значення кореня рівняння

на відрізку [ 0; 1]. За допомогою Excel ця задача вирішується дуже просто. У комірку А1 вводимо значення 0.5, а у комірку А2 - формулу

= 1,8*A1^4 - SIN(10*A1) .

Далі виділяємо комірку А2 і відпрацьовуємо підпункт Подбор параметра пункту головного меню Сервис. З'являється діалогове вікно з трьома полями Установить в ячейке, Значение і Изменяя значение ячейки. У першому полі вже стоїть адреса комірки А2, у друге поле вводимо необхідне значення 0, а в третьому - вказуємо адресу комірки А1. Після клацання мишкою по кнопці ОК з'являється вікно Результат подбора параметра, у якому вказано, що досягнуте значення 5.96Е-5 при цільовому значенні 0. Ще одне клацання мишкою по кнопці ОК призводить до зникнення діалогового вікна й у комірці А1 ми бачимо шуканий результат: 0.664076. Таким чином, наближене значення кореня рівняння знайдено.

 








Дата добавления: 2015-08-08; просмотров: 688;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.