Безпечне використання інструментів і верстатного устаткування.

Застосування несправних інструментів і устаткування часто є причиною нещасних випадків. Тому категорично забороняється використання при ремонтних роботах несправного чи сильно зношеного інструмента, верстатного устаткування, чи механізмів апаратів.

Ручні інструменти ударної дії, а також інструменти з загостреними кінцями і напилки повинні бути надійно насаджені на рукоятки з твердих порід дерева. Тиски зі справними губками, гвинтами і гайками повинні бути міцно закріплені на верстатах. Гайкові ключі зі справними губками і розсувним механізмом без задирок і тріщин повинні бути скомплектовані по стандартних розмірах і розміщені в майстерні і на інструментальних щитах.

При роботі з пневматичним інструментом необхідно користатися захисними окулярами. Небезпечно виправляти і регулювати пневматичний інструмент під час його роботи, а також залишати інструмент на оброблюваній деталі в хиткому положенні.

З'єднувати шланги пневматичного інструменту можна тільки до подачі повітря. При продувці шлангів треба стежити, щоб вони не були спрямовані на людей. Не можна залишати без нагляду шланги під тиском стиснутого повітря, а також робити заміну робочої насадки, що закріплюється, (свердла, шарошки) у рукавицях.


Натискати на пусковий курок можна лише після того, як інструмент буде притиснутий до оброблюваного об'єкта. Небезпечний викид повітря робочого інструмента під тиском. Тому в напрямку можливого його викиду на відстані до 3 м не повинно бути людей.

Паяльними лампами повинні працювати члени екіпажа, добре знаючого правила користування з ними. При використанні паяльних ламп дозволяється заливати в них тільки таке пальне, для якого вони призначені. Заправляти гарячу лампу пальним небезпечно. Під розпалювану лампу рекомендується підкладати азбест. Не допускається робота несправними лампами, що мають пропуски пального і засмічені форсунки, а також що не мають обмежника ходу клапана, що регулює подачу пального.

До роботи на металорізальних верстатах у судновій майстерні допускаються особи, що мають посвідчення токаря і відповідний інструктаж. Робота на металорізальних верстатах при коливаннях судна з кутом крену більше 10° не дозволяється. При відсутності на верстатах запобіжних екранів роботу на них дозволяється виконувати тільки в захисних окулярах. Робітник повинний бути одягнений у добре пригнану по фігурі спецодяг із застебнутими рукавами. На голові - берет. При токарських роботах використовувати рукавиці заборонено. Робоче місце необхідно вчасно очищати за допомогою спеціальних щіток і гачків від стружок, масляних ганчірок і інших відходів виробництва.

Оброблювані деталі варто міцно закріплювати у верстаті. Вимір деталей і інші роботи на верстаті під час руху інструмента й оброблюваної деталі не допускаються. Забороняється прискорювати зупинку верстата гальмуванням руками.

Для кріплення оброблюваних деталей на свердлильних верстатах необхідно застосовувати спеціальні затискні чи пристосування машинні тиски. Підтримувати деталі під час їхнього свердління заборонено. Для охолодження чи свердла фрези застосовують пензлика з довгими ручками, за допомогою яких періодично змазують інструмент, що нагрівається. Використовувати для цих цілей дрантя, ганчірки, кінці неприпустимо.

У процесі роботи на заточувальних верстатах необхідно користатися захисним чи екраном при його відсутності захисними окулярами. Обробляти інструмент бічною поверхнею абразивного кола заборонено, за винятком особливих випадків, коли коло призначене для такої роботи. Працювати кругами, що має дефекти, тріщини, биття при обертанні і т.д., неприпустимо. При збереженні абразивних інструментів не повинне бути порушення їхньої цілості і несприятливого впливу низьких температур і вологи. Вони повинні відповідати ДСТ 2424-83 і бути випробувані до видачі на судно.









Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 1033;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.