Варіанти використання даної методики

· Психолог може попросити батька і матір намалювати план їх рідних домівок, а діти в цей час спостерігають за ними.

· Як інший варіант можна запропонувати дітям намалювати план будинку, в якому вони в теперішній момент живуть з батьками, а батько і мати при цьому присутні як спостерігачі.

· Всі члени сім'ї малюють план будинку, в якому зараз живуть.

Питання психолога спрямовані на виявлення спогадів, пов'язаних з існуючими в даній сім'ї правилами і їх джерелами в батьківських сім'ях.

Крім того, спогади вивчаються на предмет того, наскільки вони відображають внутрішньосімейні взаємостосунки.

Дана методика спрямована на виявлення матеріалу, пов'язана з рольовою поведінкою в батьківських сім'ях подружжя, виявленням прихованих правил взаємодії в даній сім'ї, а також для прояснення кінцевої мети семейно-корекційного процесу.

Використання першого варіанту (коли батьки виконують вправу, а діти спостерігають за ними) дозволяє провести межі між поколіннями в сім'ї і межі між різними сімейними субсистемами. Такого роду діяльність підтверджує унікальне місце батьків в сімейній системі, коли дітям відводиться роль тих, що навчаються. Історія сім'ї у викладі батьків, що описують життя в своїх батьківських сім'ях, вносить свій значущий внесок у формування почуття причетності до культурної спадщини даної сім'ї, сприяє розвитку емпатії і взаємовиручки між її членами. Крім тих проблем, що хвилюють подружжя зараз, їх конфлікти можуть бути освітлені через звернення до матеріалів сімейної історії.

У другому варіанті застосування методики (діти малюють план будинку, а батьки спостерігають за ними) психолог виділяє і підтримує дитячу субсистему унікальних точок зору і почуттів дітей по відношенню до внутрішньосімейної взаємодії.

Коли методика використовується в її третьому варіанті (вся сім'я малює план будинку), психолог дістає можливість досить глибоко вивчити актуальні проблеми і конфлікти в сім'ї, а також імпліцитно присутні усередині сімейної системи засоби їх подолання. Особливо корисний даний варіант методики при роботі з сім'ями, в яких розмиті межі між субсистемами, а також межі між сім'єю і зовнішнім світом. Безпечний вираз сім'єю різних точок зору і почуттів на те, що відбувається дозволяє в якійсь мірі прояснити внутрішньосімейні межі.

Методика «сімейний простір» може використовуватися в сімейно-груповій психокорекції в роботі з батьківськими групами. Залежно від цілей групи увага фокусується на актуальних сімейних конфліктах чи на історії сім'ї. Методика непридатна в роботі з маленькими дітьми.

12. «Подружня конференція» і «Сімейна рада». Методики є зустрічами, що проводяться регулярно з подружньою парою або сім'єю, в рамках яких забезпечуються рівні можливості участі всіх членів сім'ї. Це метод, створений для покращання внутрішньосімейних взаємостосунків і підвищення їх інтенсивності.

Виділяють чотири причини, по яких слід проводити «сімейну раду»:

1. Щоб дати можливість членам сім'ї вільно спілкуватися між собою.

2. Щоб уникнути сильних емоційних сплесків в сім'ї.

3. Для навчання|вчення| членів сім'ї (як дітей, так і дорослих) демократичним прийомам вирішення конфліктів.

4. Для підтримки гармонії і спокою в сім'ї.

Психолог призначає клієнтам конференцію або раду в якості домашнього завдання, згодом вони можуть стати ритуалами даної сім'ї. Консультанти подружніх пар і сімей застосовують цю методику для розвитку і збагачення життєвого досвіду членів сім'ї, як ефективний психокорекційний засіб.

Якщо психолог приходить до висновку, що необхідно поліпшити спілкування між подружжям, то він пропонує їм обдумати можливість регулярних зустрічей між ним і членами сім'ї. При цьому час, місце і частота зустрічей особливо обговорюються. Час, відведений для конференції, подружжя повинне повністю присвятити один одному, виключивши які-небудь сторонні втручання. Якщо ця ідея приймається, подружжя вибирає слушний для обох час, коли вони можуть спілкуватися один з одним і бути при цьому в хорошій фізичній і психічній формі, а також погоджуються слідувати правилам, список яких вручається психологом тут же на зустрічі. Ці правила можуть варіюватися для того, щоб адаптувати їх до специфічних проблем і потреб дайной сім'ї.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1805;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.