Можливі основи речень

«Я повинен...»;

«Коли я сердитий, я..,»;

«Я виражаю кохання тим, що...»;

«Моя значущість полягає в тому, що...»;

«Зміна в моєму становищі призведе до...»;

«Якби я набрався сміливості, я б...»;

«Якби мене знали, ви б...»;

«Та людина, яку я кохаю повинна...»;

«Моя мати повинна...»;

«Мій батько повинен...»;

«Людина, яких я люблю, повинні...»;

«Для мене найкращий час, коли...».

Найцікавіші закінчення, запропоновані клієнтами, можуть бути використані для конструкції подальшої основи. Наприклад, закінчення фрази: «...я повинна бути хорошою дівчинкою» може бути перетворено в основу: «Хороша дівчинка повинна...».

Методика застосовується в роботі як з дітьми, так і з дорослими. Використовується для того, щоб дати можливість клієнту по-новому розуміти і сприймати ситуацію, що призводить до появи і прояву нових почуттів. Клієнти, виконуючи вправу, чіткіше розуміють очікування один одного, свої власні почуття і проблеми.

Просте прослуховування себе і інших допомагає клієнтам побачити реальні позитивні зміни у внутрішньосімейних взаємостосунках. А неможливість оцінки висловлювань клієнтів дає їм психологічний захист і комфорт при обговоренні прихованих від свідомості проблем.

8. «Порівняння цінностей». Дана методика, заснована на системному підході, передбачає, що будь-які взаємостосунки в сім'ї можуть бути розглянуті як цілісні. Методика визначає цінності і соціальні ролі як невід'ємну частину соціально-психологічного процесу і побудована на сприйнятті і взаємних поясненнях членів подружньої пари або сім'ї.

Вона спрямована на виявлення цінностей, що впливають на внутрішньосімейні взаємостосунки, і дає можливість як психологам, так і клієнтам дістати доступ до проблем, схожості, відмінностей і взаимодоповнюючих позицій, що існують в даній сім'ї.

Дана методика найбільш ефективна для допомоги членам сім'ї в ефективному спілкуванні один з одним; прояснення підозр з приводу того, що хтось когось не цінує; підозр в маніпуляції.

Методика використовується на перших етапах роботи з сім'єю, якщо у клієнтів виникають відчуття, що хтось використовує іншого клієнта, страждає від байдужого ставлення іншого клієнта або є відчуття, що в їх взаємостосунках присутні труднощі.

Дана методика є груповою і використовується, якщо в роботі беруть участь як мінімум дві люди. Кожному з членів групи дається індивідуальне домашнє завдання, яке потім обговорюється на подальших зустрічах.

Він повинен подумати, які цінності найбільш значущі для даної людини, і приготувати два списки цінностей.

Один список — власні цінності клієнта, інший список представляє цінності партнера з погляду клієнта.

Цінності необхідно розташувати у порядку їх важливості. Не існує ніяких обмежень за змістом цінностей. Клієнти не повинні обговорювати списки до того, як вони зустрінуться у психолога.

На подальшій зустрічі клієнтів просять прочитати складені ними вдома списки вголос, а потім психолог записує їх на один аркуш для того, щоб вони були зручні для порівняння. Потім учасники порівнюють представлені списки і роздумують над наступними питаннями: можливе джерело цінностей, суперечності між списками і усередині кожного списку, відмінності в змісті списків, як клієнти сприймають цінності інших і т.ін.

Після складання загального списку і його обговорення клієнтів просять розповісти про свої враження, які сформувалися від знайомства із списками партнера.

Клієнти не повинні критикувати позиції один одного, їх завдання — подивитися на цінності іншої людини із його точки зору і зі своєї.

Прикладом можна використовувати як дані Флойд (1902), яка пропонує список цінностей чоловіка і дружини, використовувані під час обговорення.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 580;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.