Загальні вимоги при ремонтних роботах.

Ремонтні роботи на судах організуються і проводяться відповідно до положення про ремонт судів і правилами техніки безпеки. У період експлуатації всі ремонтні роботи на судні, зв'язані з застосуванням відкритого вогню чи можливим порушенням водонепроникності корпуса, можна робити тільки з письмового дозволу капітана, по представленню і під особистим керівництвом старшого механіка незалежно від місця проведення ремонтних робіт.

Усі робітники в залежності від характеру виконуваної роботи повинні бути забезпечені індивідуальними засобами захисту і спецодягом.

Перед початком робіт старший (головний) механік, що очолює єдину технічну службу на судні, особисто інструктує керівників робіт на окремих ділянках про обсяг ремонту, особливостях і безпечних методах роботи. Він знайомить також обличчя, що не належать до екіпажа, але працюючих на судні під керівництвом суднової адміністрації, з їхнім конкретним завданням і правилами техніки безпеки.

Перед початком ремонтних робіт на судні його конструктивні вузли і механізми, а також приміщення, у яких будуть працювати, повинні відповідати вимогам безпеки праці. Устаткування відключається від джерел електроенергії, пари, води, стиснутого повітря. Приймаються міри проти випадкового відкриття запірних, пристроїв і вивішують попереджувальні плакати, що відповідають ОСТ 31.0013-79.

Місця, де будуть проводитися ремонтні роботи, необхідно звільнити від сторонніх предметів, добре освітити і забезпечити проходи шириною не менш 0,7-0,8 м. Люки, горловини й інші отвори в палубах повинні бути надійно задраєні і закриті. Якщо частина з них необхідно тримати відкритими, то ставлять надійне леєрне огородження висотою не менш 1 м. У цих місцях треба, вивісити плакати з написом «Забороняється прохід».

Зняте устаткування необхідно надійно закріпити. Замість знятих огороджень трапів і площадок установлюють надійні леєрні огородження. Вхідні люки в суднові приміщення, де ведуться роботи при знятих трапах, повинні бути обгороджені, а проходи до них - закриті і належним чином освітлені. У місцях установки тимчасових огороджень треба вивісити плакати з написом «Прохід небезпечний». По закінченні робіт усі трапи, огородження і поручні повинні бути негайно встановлені на місця.

Зняті чи підняті плити настилу машинно-котельного відділення й інших суднових приміщень забороняється ставити на ребро без надійного їхнього закріплення.

Усі робочі місця, розташовані на висоті більш 1 м, повинні бути обладнані ґратами і містками з надійними огородженнями висотою не менш 1 м. Не допускається робота на незакріплених чи трапах сход, а також використання випадкових предметів (дощок, шухляд і т.п.). При роботах на висоті не рекомендується розташовуватися одночасно в двох рівнях на одній вертикалі. Необхідно також приймати міри, що виключають можливість падіння вниз інструментів і різних деталей.

При роботах, зв'язаних з видаленням іржі, старої фарби і т.д., варто користатися запобіжними окулярами.

Необхідно дотримувати міри пожежної безпеки. Не допускається розведення відкритого вогню і паління в приміщеннях, де ведуться фарбувальні роботи, а також у сховищах палива, обтирального матеріалу й у малярських. Використаний обтиральний матеріал повинний бути складний у металеві шухляди з щільно закриваються кришками. Після роботи він повинний бути винесений із судна і знищений.








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 801;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.