Порядок конкурсного прийому кадрів в державних органах

Рішення про проведення конкурсу та його умови приймаються ке­рівником податкової організації, в якій оголошується конкурс. Інформація про конкурс на заміщення вакантних посад та умови конкурсу публікує­ться в пресі, поширюється через інші засоби масової інформації не пізніше, як за місць до проведення конкурсу і доводиться до відома працівників органу, в якому оголошується конкурс.

Конкурс оголошується за наявності вакантних посад і, як прави­ло, має декілька напрямків:

Ø орієнтація на "своїх" співпрацівників, які гідні для підвищен­ня на посаді;

Ø залучення спеціалістів та керівників з інших галузей народного господарства;

Ø залучення молодих кадрів, які закінчили учбовий заклад.

 

Проведення конкурсу регулюється Положенням про порядок про­ведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних служ­бовців, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.95 782. Згідно цього положення, до процедури добору можуть залучатися всі ба­жаючі, які відповідають умовам цієї постанови.

Особи, які бажають взяти участь у конкурсі, подають на ім'я керів­ника заяву, до якої додаються особовий листок обліку кадрів, автобіографія, копії документів про освіту, декларація про доходи тощо. Забороняється вимагати від кандидатів на дер­жавну службу відомості та документи, подання яких не передбаче­но законодавством України. Особи, які працюють в органі, де оголошено конкурс, і бажають взяти участь у ньому, зазначених документів до заяви не додають.

Процедура конкурсу складається з декількох етапів:

Ø оголошення конкурсу на заміщення вакантної посади;

Ø збір і розгляд документів кандидатів;

Ø проведення співбесіди із кандидатами;

Ø підведення підсумків конкурсу й оголошення результатів.

Відомості про конкурс поширюються у засобах масової інформації. В оголо­шеннях вказується організація, в якій проводиться конкурс, її місце­знаходження, вакантна посада, професійно-кваліфікаційні вимоги, освіта, необхідний стаж роботи.

Після оголошення конкурсу проводиться попередній відбір пре­тендентів шляхом вивчення поданих документів.

Для участі в конкурсі претенденти подають такі документи:

Ø особовий листок;

Ø заяву;

Ø документи про освіту;

Ø декларацію про доходи.

Аналіз конкурсних документів дає можливість отримати перше враження про претендента, уявлення про його загальний рівень, по­передню діяльність, а також прийняти рішення щодо того, кого з претендентів можна запросити на співбесіду.

При перевірці документів необхідно звернути увагу на:

Ø зовнішнє оформлення особового листка та автобіографії;

Ø пропущені або залишені без відповіді питання анкети;

Ø перерву у роботі, особливо, коли перевищено установлений термін;

Ø протиріччя відомостей, які вказані в анкеті;

Ø частоту змін місця роботи та їх причини;

Ø причини, через які кандидат звільнився з останнього місця роботи.

Після вивчення документів відбираються 3 категорії претендентів:

1) запрошені на співбесіду;

2) не повністю відповідають вимогам, але можуть знадобитись, як резерв;

3) не відповідають вимогам, відмовити.

Оголошенням конкурсу, збором і розглядом документів займа­ється кадрова служба. Рішення, чи буде запрошений претендент на співбесіду, приймає керівник кадрової служби.

Для проведення співбесіди створюється конкурсна комісія, яка відповідає за підготовку і проведення конкурсу. Конкурсна комісія складається з 5-7 чоловік: представників кадрової служби, юриста, керівників тих підрозділів, у яких є вакантні поса­ди. Очолює конкурсну комісію заступник керівника організації. Основні завдання конкурсної комісії: організаційна підготовка за­ходу, забезпечення дотримання норм і правил його проведення, під­ведення підсумків і оголошення результатів.

Співбесіда спрямована на збір інформації про досвід, рівень знань, особисті і професійні якості претендента. Під час прове­дення співбесіди з претендентом можна одержати максимальні відо­мості про нього, передбачити можливість виконання їм своїх функціо­нальних обов'язків надалі.

Проведення співбесіди проходить у декілька етапів:

Ø підготовка до її проведення;

Ø організація і проведення співбесіди;

Ø оцінювання претендентів і підведення підсумків.

Необхідною умовою успішного проведення конкурсу є розробка критеріїв вимог, які необхідно пред'явити до вакантної посади і претендента під час проведення співбесіди. Вимоги необхідно скласти так, щоб дізнатись якнайбільше про претендента в особистому і професійному аспектах, звівши до мініму­му ті можливі помилки, що можуть виникнути під час проведення співбесіди.

Індивідуальний підхід до кожного претендента під час співбесіди дає можливість одержати найбільш достовірну інформацію щодо його ділових і особистих якостей, але при цьому варто уникати суб'єктивності.








Дата добавления: 2015-08-04; просмотров: 600;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.