Б) відповідь на вірусні інфекції.

Віруси розмножуються всередині інфікованих клітин, тому головним засобом боротьби із розвинутою вірусною інфекцією є клітинний імунітет. Антитіла ефективні на тих стадіях, коли вірус ще не потрапив у клітину, вони нейтралізують вірус і запобігають його зв’язуванню з клітинами, тобто опосередкують протективний імунітет. На цьому принципі успішними є вакцинування проти вірусів корі, паротиту, поліомієліту. Антитіла виступають як допоміжний засіб для знищення вірусних залишків при клітинному імунітеті і можуть також сприяти комплемент-залежному лізису заражених клітин. Інтерферони a і b діють безпосередньо на вірус, а інтерферон-g активує як неспецифічний захист (макрофаги, природні кілери), так і клітинну імунну відповідь, а також прямо заважає реплікації вірусу в клітині. Знищення заражених клітин виконують макрофаги, природні кілери і цитотоксичні Т лімфоцити.

Імунізація мертвим вірусом призводить до утворення тільки гуморального імунітету, в той час як одужання після вірусної інфекції призводить до утворення цитотоксичних клітин пам’яті. Велику проблему представляє швидка видозміна вірусів, що заважає створенню ефективних вакцин, наприклад, проти вірусу грипу.

 








Дата добавления: 2015-08-04; просмотров: 667;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.