Договір піднайму житла

Відповідно до ст. 823 ЦК України наймач житла за згодою наймо-давця може укладати договір піднайму житла. За договором піднай­му житла наймач за згодою наймодавця передає на певний строк час­тину або все найняте ним помешкання у користування піднаймачеві. Піднаймач не набуває самостійного права користування житлом, то­му його права тісно пов'язані з правами наймача.

Строк договору піднайму не може перевищувати строку договору найму житла. У разі дострокового припинення договору найму жит­ла одночасно з ним припиняється договір піднайму.

До договору піднайму не застосовується положення про переваж­не право на укладення договору на новий строк, тому піднаймач не має права вимагати від наймача укладення нового договору піднай­му чи вимагати відшкодування збитків у разі, коли наймач уклав новий договір піднайму з іншою особою.

На відміну від тимчасових мешканців, користування житлом піднаймачем є оплатним. Розмір плати за користування житлом встановлюється договором піднайму і, на відміну від договору най­му, не може бути змінений законом.

Заміна наймача у договорі найму житла. На вимогу наймача та інших осіб, які постійно проживають разом із ним, та за згодою наймодавця наймач у договорі найму житла може бути замінений однією з повнолітніх осіб, яка постійно проживає разом із наймачем (ст. 824 ЦК України). Така заміна провадиться лише за згодою най­модавця, тому у разі неодержання такої згоди спори судом не розг­лядаються, оскільки суд не має права спонукати наймодавця здійс­нювати таку дію. Заміна наймача веде до зміни сторони у договорі, тому потрібно вносити відповідні письмові зміни до договору найму житла.

У разі смерті наймача або вибуття його з житла наймачами мо­жуть стати всі інші повнолітні особи, які постійно проживали з ко­лишнім наймачем. Така заміна сторони у договорі найму не вимагає волевиявлення наймодавця. У цьому разі наймачами стають усі повнолітні особи, які проживали разом із наймачем, які й повинні підписати відповідні зміни до договору найму житла. Коли не всі повнолітні стають наймачами, а один чи кілька з них, то у цьому


6 3-290










Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 793;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.