Глава 11. Договір підряду

строченням платежу). Подальша зміна ціни наданого в кредит матеріа­лу не призводить до перерахунку, якщо інше не встановлено договором.

Якщо робота виконується з матеріалу замовника, у квитанції або іншому документі, що видається підрядником при укладенні дого­вору побутового підряду, вказується точне найменування матеріа­лу, його кількість і оцінка, здійснена за погодженням сторін.

Доречно підкреслити, що загальні правила підряду щодо ризиків випадкової загибелі або псування матеріалу розповсюджуються і на договір побутового замовлення — його несе сторона, що надала ма­теріали. Оплата вартості матеріалів замовником не означає, що на нього покладається ризик випадкової загибелі або псування мате­ріалів. Замовник, який надав матеріал, має право на загальних під­ставах також контролювати ефективність і раціональність його ви­користання та повернення лишку.

У разі допущенння підрядником істотних відступів від умов до­говору побутового підряду або інших істотних недоліків у роботі, виконаній із матеріалу замовника, він має право вимагати за своїм вибором: 1) виготовлення іншої речі з однорідного матеріалу такої самої якості; 2) розірвання договору та відшкодування збитків (ст. 872 ЦК України).

У разі виявлення інших відступів від умов договору або інших недоліків у роботі замовник має право за своїм вибором вимагати безоплатного усунення цих недоліків у розумний строк або відшко­дування його витрат на усунення недоліків чи відповідного змен­шення плати.

Вимога про безоплатне усунення недоліків роботи, виконаної за договором побутового підряду, які можуть становити небезпеку для життя або здоров'я замовника та інших осіб, може бути пред'явлена замовником або його правонаступником протягом десяти років з мо­менту прийняття роботи, якщо у встановленому законом порядку не передбачені більш тривалі строки (строки служби). Така вимога може бути пред'явлена незалежно від того, коли виявлено ці недо­ліки, у тому числі й при виявленні їх після закінчення гарантійного строку.

У разі невиконання підрядником цієї вимоги замовник має право протягом цього строку вимагати повернення частини ціни, сплаче­ної за роботу, або відшкодування його витрат на усунення недо­ліків.

Вартість робіт, виконаних за договором побутового підряду, ви­значається за погодженням сторін, якщо інше не передбачено у встановленому порядку прейскурантами (цінниками), тарифами то­що (ст. 873 ЦК України).


Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО ...

Робота оплачується замовником після її остаточного передання підрядником. За згодою замовника робота може бути ним оплачена при укладенні договору побутового підряду видачею авансу або у повному обсязі.

У разі нез'явлення замовника за одержанням виконаної роботи або іншого ухилення замовника від її прийняття підрядник має право, письмово попередивши замовника, зі спливом двох місяців від дня такого попередження продати предмет договору побутового підряду за розумну ціну, а суму виторгу, з вирахуванням усіх на­лежних підрядникові платежів, внести у депозит нотаріуса на ім'я замовника.

Підрядник має право у випадках, зазначених вище, замість про­дажу предмета договору побутового підряду притримати його або вимагати відшкодування (ст. 874 ЦК України).

Замовник, який вчасно не отримав предмет замовлення, бере на себе й інші негативні наслідки. Так, на нього покладається ризик випадкової загибелі речі, а також можуть застосовуватися майнові санкції за несвоєчасне здійснення розрахунків, передбачених умо­вами договору.

Рекомендована література:

Брагинский М. И., Витрянский В. В. Договорное право. Книга третья: Договори о вьшолнении работ и оказании услуг. — М., 2002. Голованов Н. М. Обязательственное право. — СПб., 2002. Кабалкин А. Ю. Гражданско-правовой договор в сфере обслуживания. — М., 1980.

Зобов'язальне право. Теорія і практика / За ред. О. В. Дзери. — К., 1998.

Закон України «Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньо­економічних відносинах» від 15 вересня 1995 р. (ВВР. — 1995. — № 32. — Ст. 255), з наступними змінами і доповненнями.

Глава 12 Спеціальні види договорів підряду








Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 783;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.