Відповідальність сторін за договором підряду

ЦК України встановлюється відповідальність сторін договору в разі невиконання або неналежного виконання умов договору під­ряду.


Глава 11. Договір підряду

Статтею 858 ЦК України встановлюється відповідальність під­рядника за неналежну якість роботи. Так, якщо робота виконана підрядником з відступами від умов договору підряду, які погірши­ли роботу, або з іншими недоліками, які роблять її непридатною для використання відповідно до договору або для звичайного вико­ристання роботи такого характеру, замовник має право, якщо інше не встановлено договором або законом, за своїм вибором вимагати від підрядника: 1) безоплатного усунення недоліків в роботі у розумний строк; 2) пропорційного зменшення ціни роботи; 3) від­шкодування своїх витрат на усунення недоліків, якщо право замов­ника усувати їх встановлено договором.

Підрядник має право замість усунення недоліків роботи, за які він відповідає, безоплатно виконати роботу заново з відшкодуван­ням замовникові збитків, завданих простроченням виконання. У цьому разі замовник зобов'язаний повернути раніше передану йому роботу підрядникові, якщо за характером роботи таке повер­нення можливе.

Якщо відступи у роботі від умов договору підряду або інші недо­ліки у роботі є істотними та такими, що не можуть бути усунені, або не були усунені у встановлений замовником розумний строк, замов­ник має право відмовитися від договору та вимагати відшкодування збитків.

Умова договору підряду про звільнення підрядника від відпо­відальності за певні недоліки роботи не звільняє його від відпо­відальності за недоліки, які виникли внаслідок умисних дій або без­діяльності підрядника.

Підрядник, який надав матеріал для виконання роботи, відпо­відає за його якість відповідно до положень про відповідальність продавця за товари неналежної якості.

У разі невиконання замовником свого обов'язку щодо сприяння підрядникові у виконанні роботи підрядник відповідно до ст. 850 ЦК України має право вимагати відшкодування завданих збитків, включаючи додаткові витрати, викликані простоєм, перенесенням строків виконання роботи або підвищення ціни роботи.

Якщо виконання роботи за договором підряду стало неможли­вим внаслідок дій або недогляду замовника, підрядник має пра­во на сплату йому встановленої ціни з урахуванням плати за ви­конану частину роботи, за вирахуванням сум, які підрядник одержав або міг одержати у зв'язку з невиконанням замовником договору.

Підрядник має право не розпочинати роботу, а розпочату роботу зупинити, якщо замовник не надав матеріал, устаткування або річ,


Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО ...

що підлягає переробці, і цим створив неможливість виконання до­говору підрядником.

У разі порушення підрядником договору підряду, якщо підряд­ник відступив від умов договору підряду, що погіршило роботу, або допустив інші недоліки в роботі, замовник має право згідно зі ст. 852 ЦК України за своїм вибором вимагати безоплатного випра­влення цих недоліків у розумний строк або виправити їх за свій ра­хунок з правом на відшкодування своїх витрат на виправлення не­доліків чи відповідного зменшення плати за роботу, якщо інше не встановлено договором.

За наявності у роботі істотних відступів від умов договору підря­ду або інших істотних недоліків замовник має право вимагати ро­зірвання договору та відшкодування збитків.

Відповідно до ст. 853 ЦК України основним обов'язком замовника є прийняття виконаної роботи. Замовник зобов'язаний прийняти ро­боту, виконану підрядником відповідно до договору підряду, огляну­ти її і в разі виявлення допущених у роботі відступів від умов догово­ру або інших недоліків негайно заявити про них підрядникові.

Якщо замовник не зробить такої заяви, він втрачає право у по­дальшому посилатися на ці відступи від умов договору або недоліки у виконаній роботі.

Замовник, який прийняв роботу без перевірки, позбавляється права посилатися на недоліки роботи, які могли бути встановлені при звичайному способі її прийняття (явні недоліки).

Якщо після прийняття роботи замовник виявив відступи від умов договору підряду або інші недоліки, які не могли бути встанов­лені при звичайному способі її прийняття (приховані недоліки), у тому числі такі, що були умисно приховані підрядником, він зобо­в'язаний негайно повідомити про це підрядника.

У разі виникнення між замовником і підрядником спору з приво­ду недоліків виконаної роботи або їх причин на вимогу будь-кого з них має бути призначена експертиза. Витрати на проведення екс­пертизи несе підрядник, крім випадків, коли експертизою встанов­лена відсутність порушень договору підряду або причинного зв'язку між діями підрядника та виявленими недоліками. У цих випадках витрати на проведення експертизи несе сторона, яка вимагала її призначення, а якщо експертизу призначено за погодженням сто­рін, — обидві сторони порівну.

Якщо ухилення замовника від прийняття виконаної роботи спричинило зміну строку здачі роботи, вважається, що право влас­ності на виготовлену (перероблену) річ перейшло до замовника у момент, коли мало відбутися її передання.


Глава 11. Договір підряду

§ 3. Договір побутового підряду

Договір побутового підряду є різновидом договору підряду, в якому діють в цілому норми, що регулюють договір підряду з пев­ними особливостями, основними з яких є суб'єктний склад сторін договору, специфічний предмет та визнання договору побутового підряду публічним.

Публічний характер договору побутового підряду відповідно до ст. 633 ЦК України означає, що організація або підприємець, який за родом своєї діяльності надає певні побутові послуги, звертається з пропозицією про укладення договору до невизначеного кола осіб. Такий характер договору визначає, що, по-перше, підприємець при укладенні договору не має права надавати переваги одній особі пе­ред іншою; по-друге, ціна послуг (товарів) має бути однаковою для всіх; по-третє, за наявності у нього можливості надати такі послуги підприємець не має права відмовитися від них; по-четверте, у разі необгрунтованої відмови підприємця від виконання робіт замовник має право вимагати відшкодування збитків, завданих неукладен-ням договору.

Оскільки замовниками за даним договором завжди є громадяни, а предмет договору призначений для задоволення їх особистих по­треб, на них розповсюджується законодавство про захист прав спо­живачів, зокрема Закон України «Про захист прав споживачів» 1991 р. (зі змінами і доповненнями).

Договір побутового підряду укладається у формі договору приєд­нання (основні засади якого визначені ст. 634 ЦК України), тобто договору, умови якого визначені однією зі сторін (у даному разі — підрядником) у стандартних формах (прейскурантах, тарифах на послуги тощо) і можуть бути прийняті іншою стороною лише прийняттям цих умов. Замовник може відмовитися від такого дого­вору, якщо він містить умови, які суттєво обмежують його права, або відповідальність підрядника, або містить інші неприйнятні для замовника умови.

Відповідно до ст. 865 ЦК України за договором побутового під­ряду підрядник, який здійснює підприємницьку діяльність, зобо­в'язується виконати за завданням фізичної особи (замовника) пев­ну роботу, призначену для задоволення побутових та інших осо­бистих потреб, а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Договір побутового підряду вважається укладеним у належній формі, якщо підрядник видав замовникові квитанцію або інший до­кумент, що підтверджує укладення договору.









Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 2614;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.