Відповідальність за окремі види адміністративних правопорушень.

 

Обставини, що пом'якшують відповідальність за правопорушення:

¾ щире розкаяння винного;

¾ відвернення винним шкідливих наслідків, відшкодування збитків чи усунення заподіяної шкоди;

¾ вчинення правопорушення під впливом сильного душевного хвилювання або при збігу тяжких особистих або сімейних обставин;

¾ вчинення правопорушення неповнолітнім, вагітною жінкою або жінкою з дитиною віком до 1 року.

Законами можуть бути передбачені й інші обставини, що пом'якшують відповідальність. Крім цього, орган, що вирішує справу про адміністративне правопорушення, може визнати й інші обставини пом'якшуючими.

Обставини, що обтяжують відповідальність:

¾ продовження протиправної поведінки, незважаючи на вимогу уповноважених на те осіб припинити її;

¾ повторне протягом року вчинення однорідного правопорушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню; вчинення правопорушення, яка раніше вчинила злочин;

¾ втягнення неповнолітнього в правопорушення;

¾ вчинення правопорушення групою осіб;

¾ вчинення правопорушення в умовах стихійного лиха чи за інших надзвичайних обставин;

¾ вчинення правопорушення в стані сп'яніння.

Орган, який накладає адміністративне стягнення, залежно від характеру правопорушення, може не визнати певну обставину з цього переліку обтяжуючою.

Найсуворішим адміністративним стягненням є адміністративний арешт. Застосування адміністративного арешту передбачено за найсерйозніші проступки, які межують зі злочинами (розпивання спиртних напоїв у громадських місцях і поява у громадських місцях у стані алкогольного сп'яніння, дрібне хуліганство, злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції, виявлення неповаги до суду тощо).

Адміністративний арешт призначається тільки судом на термін до 15 діб. Адміністративний арешт Не може застосовуватися до ряду осіб: до вагітних жінок, жінок, що мають дітей віком до 12 років, неповнолітніх, інвалідів І та ІІ груп, а також до військовослужбовців та інших осіб, на яких поширюється дія дисциплінарних статутів.

Законами України може бути передбачено адміністративне видворення за межі України іноземців і осіб без громадянства за вчинення адміністративних правопорушень, які грубо порушують правопорядок.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1066;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.