Права та обов'язки сторін. Договір підряду є двостороннім договором, за яким підрядник і замовник набувають певні права та обов'язки.

Договір підряду є двостороннім договором, за яким підрядник і замовник набувають певні права та обов'язки.

Основні обов'язки підрядника визначені нормами ЦК України, до яких слід віднести:

— виконання певної роботи за завданням замовника та здача на­лежно виконаної роботи (ст. 837);

— обов'язок вчасно приступити до виконання роботи та викона­ти її в обумовлений строк (ст. 846);

— виконання роботи, визначеної договором підряду, зі свого ма­теріалу і своїми засобами, якщо інше не встановлено договором (ст. 839);

— якщо робота виконується частково або в повному обсязі з ма­теріалу замовника, правильно використовувати цей матеріал, нада­ти звіт про використання матеріалу та повернути його залишок (ст. 840);

— обов'язок вживати усіх заходів щодо збереження майна, пере­даного йому замовником, та відповідати за втрату або пошкодження цього майна (ст. 841);

— зобов'язання своєчасно попередити замовника: про недобро­якісність або непридатність матеріалу, одержаного від замовника; про те, що додержання вказівок замовника загрожує якості або при­датності результату роботи; про наявність інших обставин, що не залежать від підрядника, які загрожують якості або придатності ре­зультату роботи (ст. 847);

— зобов'язання передати замовникові разом з результатом робо­ти інформацію щодо експлуатації або іншого використання предме­та договору підряду, якщо це передбачено договором або якщо без такої інформації використання результату роботи для цілей, визна­чених договором, є неможливим (ст. 861).


7 3-290



Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО ...

Наведений перелік не є вичерпним, договором можуть бути пе­редбачені й інші зобов'язання підрядника, що витікають із характе­ру та змісту роботи.

Визначені кодексом і певні права підрядника. Так, зокрема, як­що із закону або договору не витікає зобов'язання підрядника вико­нати обумовлену договором роботу особисто, підрядник має право залучити до виконання роботи (або окремих її етапів чи видів) ін­ших осіб — субпідрядників. У цьому разі підрядник виступає гене­ральним підрядником, укладає угоди з субпідрядниками і несе від­повідальність за виконання ними своїх зобов'язань перед замовни­ком. При цьому субпідрядні договори мають за змістом та термінами узгоджуватися з підрядним договором і не суперечити останньому.

Генеральний підрядник відповідає перед субпідрядником за не­виконання або неналежне виконання замовником своїх обов'язків за договором підряду, а перед замовником — за порушення субпід­рядником свого обов'язку.

Замовник і субпідрядник не мають права пред'являти один одно­му вимоги, пов'язані з порушенням договорів, укладених кожним з них із генеральним підрядником, якщо інше не встановлено догово­ром або законом (ст. 838 ЦК України).

Слід звернути увагу на виконання окремих видів робіт, встановле­них законом, зокрема Законом України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 1 червня 2000 р., на які підряд­ник (субпідрядник) зобов'язаний одержати спеціальний дозвіл (ліцензію).

Підрядник має право не розпочинати роботу, а розпочату роботу зупинити, якщо замовник не надав матеріал, устаткування або річ, що підлягає переробці, і цим створив неможливість виконання до­говору підрядником (ст. 851 ЦК України).

Підрядник має право на ощадливе ведення робіт за умови забез­печення належної їх якості (ст. 845 ЦК України).

Якщо фактичні витрати підрядника виявилися меншими від тих, які передбачалися при визначенні ціни (кошторису), підряд­ник має право на оплату роботи за ціною, встановленою договором підряду, якщо замовник не доведе, що отримане підрядником за­ощадження зумовило погіршення якості роботи. При цьому сторони можуть домовитися про розподіл між ними заощадження, отрима­ного підрядником.

Підрядник має право на притримування результату роботи (ст. 856 ЦК України). Так, якщо замовник не сплатив встановленої ціни роботи або іншої суми, належної підрядникові у зв'язку з ви-


Глава 11. Договір підряду

конанням договору підряду, підрядник має право притримати ре­зультат роботи, а також устаткування, залишок невикористаного матеріалу та інше майно замовника, що є у підрядника.

Відповідно до ст. 848 ЦК України підрядник має право відмови­тися від договору підряду та право на відшкодування збитків, якщо замовник, незважаючи на своєчасне попередження з боку підрядни­ка, у відповідний строк не замінить недоброякісний або непридат­ний матеріал, не змінить вказівок про спосіб виконання роботи або не усуне інших обставин, що загрожують якості або придатності ре­зультату роботи.

Якщо використання недоброякісного або непридатного матеріа­лу чи додержання вказівок замовника загрожує життю та здоров'ю людей чи призводить до порушення екологічних, санітарних пра­вил, правил безпеки людей та інших вимог, підрядник зобов'язаний відмовитися від договору підряду, маючи право на відшкодування збитків.

Якщо замовник протягом одного місяця ухиляється від прийнят­тя виконаної роботи, підрядник має право після дворазового по­передження продати результат роботи, а суму виторгу, за вираху­ванням усіх належних підрядникові платежів, внести в депозит но­таріуса на ім'я замовника, якщо інше не встановлено договором (ст. 853 ЦК України).

Спільними для сторін є зобов'язання щодо дотримання кон­фіденційності одержаної сторонами інформації. Так, згідно зі ст. 862 ЦК України, якщо сторона у договорі підряду внаслідок ви­конання договору одержала від другої сторони інформацію про нові рішення і технічні знання, у тому числі й такі, що не захищаються законом, а також відомості, що можуть розглядатися як комерцій­на таємниця, вона не має права повідомляти їх іншим особам без згоди другої сторони.

Певні права й обов'язки за договором підряду покладаються і на замовника за договором.

Основними обов'язками замовника є:

— прийняття та оплата виконаної підрядником роботи (стат­ті 837, 853 ЦК України);

— сприяння підрядникові у виконанні роботи у випадках, в об­сязі та в порядку, встановлених договором підряду (ст. 850 ЦК України);

— на вимогу підрядника у встановлений строк здійснити заміну недоброякісного або непридатного матеріалу, змінити вказівки про спосіб виконання роботи та усунути інші обставини, що загрожують якості або придатності результату роботи (ст. 848 ЦК України);


7*3-29(1










Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 609;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.