Стислий зміст лекцій

№2

«Робота з електронною таблицею MS Excel.»

Навчальні цілі

Освоїти роботу з електронною таблицею MS Excel

 

Лекція 1

Тема. Обробка даних засобами електронних таблиць.

План

1. Поняття електронної таблиці.

2. Загальна характеристика інтерфейсу Microsoft Excel.

3. Технологія введення даних у Microsoft Excel.

4. Формули, функції, майстер функцій.

5. Графічні можливості Microsoft Excel.

Стислий зміст лекцій

Для представлення даних у зручному вигляді використовують таблиці. Комп’ютер дозволяє представляти їх у електронному вигляді, а це дає можливість не тільки відображати, але і обробляти дані. Клас програм, які використовуються для цієї мети, називається електронними таблицями.

Особливість електронних таблиць полягає у можливості застосування формул для опису зв’язку між значеннями різноманітних комірок. Розрахунок за заданими формулами виконується автоматично. Зміна змісту якої-небудь комірки призводить до перерахунку значень усіх комірок, які з нею пов’язані формульними відношеннями і тим самим, до оновлення всієї таблиці у відповідності із даними, що змінилися.

Застосування електронних таблиць спрощує роботу з даними і дозволяє отримувати результати без проведення розрахунків вручну чи спеціального програмування. Електронні таблиці можна ефективно використовувати , наприклад, для:

· Проведення однотипових розрахунків над великими наборами даних;

· автоматизації підсумкових обчислень;

· розв’язання завдань шляхом підбора значень параметрів, табулювання формул;

· обробки результатів експериментів;

· проведення пошуку оптимальних значень параметрів;

· підготовки табличних документів;

· побудування діаграм та графіків за даними.

Серед найбільш відомих програмних систем, які призначені для введення електронних таблиць, можна назвати SuperCalc, Lotus 1-2-3, Quattro Pro, Microsoft Excel.Однією з найбільш популярних є програма Microsoft Excel.

1. Документ Excel називається робочою книгою та зберігається у єдиному файлі з розширенням *.xls . Книга складається з листів, а листи у свою чергу – з комірок.

Лист робочої книги Excel має матричну структуру. За умовчуванням кожний робочий лист має (максимально) 256 стовпців з іменами від А до ІV (тобто стовбці можуть іменуватися чи однією, чи сполученням двох латинських літер) та 16 384 рядків з відповідними номерами. Ім’я стовпця та номер строки, яким одночасно належить комірка, однозначно визначають її адресу: А1 – адреса комірки, яка знаходиться у стовбці А та на першому рядку. Excel підтримує і іншу систему адресування (стиль посилань), коли нумеруються і рядки, і стовбці (у цьому випадку спочатку вказується номер рядка, а потім номер стовпця; R1C1 – адреса цієї ж комірки: рядок №1 - Row 1 та стовпець №1 – Column 1). Змінити стиль посилання можна за допомогою команди Сервіс – Параметрита на вкладниці Загальні.Дана система адресації дозволяє однозначно ідентифікувати комірки у межах окремого листа. У розширеному форматі адреса комірки має вигляд

[Ім’я файла робочої книги] <ім’я листа>!<адреса комірки>,

наприклад: [Книга1.xls] Лист1!А1

Коміркам (блокам комірок) також можна надати власні імена та використовувати їх для посилань на комірки разом з адресами:

1. Виділити комірку (блок комірок).

2. Вибрати пункт меню Вставка-Ім’я-Визначити.

3. Вказати ім’я комірки (блока комірок), які б починалися з букви.

Використання змістовних імен замість „сліпих” адресів при роботі з комірками, як правило, є елементом гарного стилю роботи: хоча їх надання на початковому етапі потребує додаткових затрат від користувача, в подальшому вони дозволяють краще орієнтуватися у великих масивах інформації зі складними взаємозв’язками.

Одна з комірок завжди є активною та відокремлюються рамкою активної комірки. Ця рамка у програмі Excel грає роль курсору. Операції введення та редагування завжди робляться у активній комірці. Перемістити рамку активної комірки можна за допомогою курсорних клавіш чи вказівника миші.

  А В
x y







Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 557;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.