P-n перехід при прикладені напруги прямої полярності

При прикладені прямої напруги електрони і дірки починають рухатися на зустріч. Ширина потенціального бар’єру зменшується і при певній напрузі він щезає зовсім. Опір p-n переходу різко зменшується і стає рівним десятим ома (> 1 Ом)

Висновок: p-n перехід має односторонню провідність, тобто опір його при прямому ввімкненні дуже малий (< 1 Ом), а опір при прикладені зворотної напруги дуже великий (мільйони Ом). Тобто він пропускає струм тільки в один бік.

Всі ці процеси можна відобразити графічно на вольт-амперній характеристиці (ВАХ).

ВАХ – це залежність струму через прилад від прикладеної напруги.

Індекс F відноситься до напруг, струмів та інших параметрів при прямій полярності

Індекс R відноситься до напруг, струмів та інших параметрів при зворотній полярності.

Індекс B відноситься до критичних параметрів.

І – пряма вітка ВАХ

ІІ – зворотня вітка ВАХ

Пряма вітка близька до квадратичної залежності.

Спадок напруги при проходженні струму малий і складає 0.5-0.78 В для кремнієвих p-n переходів і 0.3-0.4 В для германієвих p-n переходів, тобто опір дуже малий (0.5 Ом).

На зворотній вітці ВАХ показано, що опір дуже великий, струм, який протікає порядку десятків мкА при напругах сотні В. Цей струм більший для Ge p-n переходів, його ще називають зворотнім струмом (початковий зворотній струм) і він зумовлений неосновними носіями.

Ділянка А називається зоною лавинного пробою.

При прикладені певної досить великої зворотної напруги починається лавино пробійне розмноження носіїв заряду (один носій рухаючись вибиває кілька носів), зворотній струм різко зростає, це явище називається лавиним пробоєм. Це явище не бажане для більшості p-n переходів, тому що різко зростає розсіювана потужність, p-n перехід руйнується. В цю ділянку не заходять носії і максимальну зворотню напругу вибирають в 2-3 рази меншу від UBR.

В спеціальних типах p-n переходів це явище застосовують для стабілізації напруги.








Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 1020;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.