Спеціальні типи діодів

Стабілітрони – це елементи, які працюють в області лавинного пробою, вони застосовуються для стабілізації напруги, тобто напруга, при якій наступає лавинний пробій є постійною і стабільною в часі і залежить від легування.

Напруга може мінятися від 3 В до 400 В. Такий елемент застосовується, як джерело зразкової (опорної) напруги,як обмежувач напруги для захисту від перенапруг.

 

Характеристика стабілітрона

UST або U(BR) – напруга стабілізації.

Ця напруга на стабілітроні при протіканні заданого струму стабілізації.

Istab min – це струм при якому починається лавинний пробій.

Istab max – це максимальний робочий струм, який не викликає перегріву елементу.

Диференційний опір - rD = , Ом (0.5 – 200 Ом)

Температурний коефіцієнт напруги стабілізації - , %/k

Фотодіоди – це НП прилад з внутрішнім фотоефектом, зворотній струм якого залежить від освітлення.

При поглинанні квантів світла в p-n переході утворюються нові носії заряду, пари електрон дірка. В результаті зростає зворотній струм (фотострум). Який мало залежить від зворотної напруги.

Ці прилади можуть працювати у двох режимах:

1. Фотогенераторний – при цьому елемент буде джерелом напруги, яка буде залежати від освітлення. U< 1 В, мала швидкодія, велика інертність.

2. Фотодіодний – міряють величину зворотного струму (велика швидкодія). Конструкція зроблена таким чином, щоб він сприймав освітлення. Застосовуються в приладах контролю наявності полум’я, фотодавачі, переміщення положення наявності мітки в пакувальних автоматах, різні здавачі швидкості обертання валів і т.д.

Характеристика фотодіода

 

Світлодіоди – це НП випромінюючий прилад з одним, або декількома переходами, який перетворює електричну енергію в світлове випромінювання.

При переході збудженого електрона на більш низький енергетичний рівень відбувається виділення енергії у вигляді квантів світла. Вся конструкція зроблена так, щоб світло максимально вийшло назовні.

ККД – 10 – 12%

Довжина хвилі випромінювання залежить від ширини забороненої зони, діапазон випромінювання від інфрачервоного до ультрафіолетового. Якщо світлодіод спроектовано у вигляді оптичного резонатора, то вийде НП лазер, який буде давати когерентне випромінювання (однієї довжини).

Світлові діоди з’єднують індекатори найрізноманітнішої форми.








Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 592;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.