Провідність напівпровідників

Для зміни провідності напівпровідників чисті НП носять домішки і провідність, яка внаслідок цього виникає називається домішковою. Або додатковою, ще цей процес називають легування.

Для введення домішок застосовують елементи третьої і п’ятої групи.

В залежності від побудови зовнішньої електронної оболонки домішки називають донарні, або акцепторні.

Донарні – це елементи п’ятої групи, наприклад миш’як. Він 5-ти валентний, 5-ий електрон дуже слабо зв’язаний з ядром. В кристалі він дуже легко залишає атом в стає вільним.

При додаванні миш’яку в чистий напівпровідник різко зростає концентрація вільних електронів. Якщо додати 1 атом миш’яку на 10 млн. атомів кремнію, то концентрація вільних електронів зросте у 1000 разів.

Висновок: Для створення НП- приладів потрібно мати дуже чисті початкові матеріали.

Такий напівпровідник в якому є надлишок вільних електронів називається напівпровідником n-типу. В ньому основними носіями є електрони, дірки для нього не основні носії.

Акцепторні – це елементи третьої групи, наприклад Індій, це трьохвалентний елемент, який старається захопити вільний електрон. Він забирає електрони в НП.

Таким чином утворюється велика кількість дірок це буде напівпровідник p-типу. В ньому дірки основні носії, електрони не основні.

Якщо дуже сильно легують (додають домішки) НП, наприклад для створення зон з великою провідністю (n+, або n++, p+, або p++)/

Якщо НП одночасно легують донорною і акцепторною домішкою, він називається скомпенсованим.








Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 763;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.