ЗАХИСТНІ ПОКРИТТЯ ВАГОНІВ ТА ЇХ ДЕТАЛЕЙ

 

Захисними покриттями називають тонкі шари неметалевих речовин або не корозійних металів, які штучно утворюються на поверхні металевих та дерев’яних предметів і охороняють їх від корозії та гниття.

Неметалеві покриття бувають органічні та неорганічні.

До органічних відносять лаки та фарби, а також гума та пластичні маси.

Неорганічні покриття являють собою отримані на поверхні металеві неорганічні з’єднання (фосфати, окиси) або покриття на основі силікатних емалей.

8.1 Лакофарбові матеріали.

Ці матеріали складаються із наступних основних компонентів: плівкоутворювачів, розчинників, барвників, наповнювачів, пластифікаторів що додаються до деяких лакофарбових матеріалів.

До плівкоутворюючіх відносять оліфу та лаки.

Розчинники – органічні летучі рідини які розчиняють плівкоутворюючу основу лака та фарби. Розчинниками являються: уайт-спіріт, гас, бензин, ксиол, бензол, сольвент, толуол, скіпідар.

Барвники це синтетичні органічні з’єднання які розчиняються в плівкоутворюючіх речовинах та розчинниках. До них відносять фталоціонінові кольорові барвники та чорний барвник нігроїн.

Наповнювачі використовують для розбавлення дуже насичених пігментів а також для здешевлення фарб. В якості наповнювачів використовують важкий шпат, тальк, слюду, графіт, крейду.

Пластифікатори (пом’якшувачі) – нелетучі компоненти які надають плівці пластичність та краще злипання з поверхнею. Пластифікаторами служать дибутілфталат, хлорований парафін, касторове мастило.

Сикативами прискорюють процес сушіння лакофарбових матеріалів. В якості сикативів застосовують розчини свинцевомарганцовистих солей разом з кислотами висихаючіх або напіввисихаючіх мастил в бензині розчиннику або скіпідару.

До лакофарбових матеріалів відносяться ґрунтовки, штаклевки, мастики, олійні та алкідні фарби, емалі.

Ґрунтовки служать для нанесення ґрунту – першого шару покриття, який створює антикорозійний захист та забезпечує адгезію з поверхнею виробу і послідуючими шарами лакофарбового покриття. Ґрунтовки складаються із пигментів які розчиняються на оліфі або лаку з додаванням сикативу та розчинника.

Шпаклевку застосовують для усунення нерівностей на поверхні загрунтованих виробів. Для її приготування використовують крейду, литопон, баріт, охру, залізничний сурик.

Антикорозійна мастика виготовляється для захисту внутрішніх та важкодоступних металевих поверхонь виробів що працюють під сильною дією вологи.

Олійні та алкідні густо терті фарби представляють собою пасти які складаються із відповідного сухого пігменту затертого на оліфі з додаванням в якості наповнювача баріта, тальку або крейди.

До олійних фарб відносять свинцеві, цинкові, титанові, литопонні білила, цинковий крон, цинкова зелень, свинцевий сурик.

Найбільш розповсюдженими лакофарбовими матеріалами являються алкідні фарби. Алкідні покриття міцні, еластичні, атмосферостійкі, мають гарну адгезію, але в природних умовах сохнуть повільно.

Пентафталеві емалі призначаються для фарбування металевих та дерев’яних поверхонь які підлягають атмосферним впливанням.

Лаки – це розчини природних та синтетичних смол у різних речовинах. Олійні лаки – це розчини природних смол в органічних розчинниках. Спиртові лаки – це розчини природних смол в летючих розчинниках з додаванням мастила отримують олійно-смоляні лаки. Бітумні лаки – розчини природних або нафтових бітумів в органічних розчинниках.

Емалі – це пігментні синтетичні лаки. Їх використовують для фарбування зовнішніх та внутрішніх поверхонь. Емалі в залежності від плівкоутворюючої основи розділяють на пентафталеві та нітроемалі.

При вибиранні лакофарбових матеріалів слід орієнтуватись на надійність захисту поверхні в умовах експлуатації. Вибирати їх потрібно по призначенню – атмосферостійкості, водостійкості, термостійкості, електроізоляційним якостям та таке інше.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 723;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.