Методи фарбування

Фарбування щітками та накочувальними валиками дуже трудомісткій та малопродуктивний процес, а при нанесенні швидковисихаючих лакофарбових матеріалів неможливий. Тому застосовують більше досконалі методи.

Фарбування занурюванням (поринанням) – найбільш продуктивний процес. Так фарбують головним чином деталі невеликих розмірів та обтікаємої форми і для яких не потрібна ретельна обробка поверхні.

Плоскі предмети, наприклад стальні листи та дошки, фарбують механічними валиками, на які безперервно подаються фарба. Предмет, що фарбують пропускають поміж цими валиками.

Повітряне (пневматичне або пульвірізаторне) фарбування найбільш розповсюджене. Фарба лягає тонким шаром, однак при цьому виникає інтенсивне утворення фарбового туману, що є значним недоліком методу. Втрати фарб доходять до 25-50 %.

Щодо безповітряного розпилу, фарба до розпилювальної насадки подається під великим тиском і розпилення її відбувається в наслідок перепаду тиску на виході із насадки. Відбувається мілке дроблення фарби з незначним утворенням фарбового туману. Цьому спонукає миттєвий випар легко-летучої частини розчинника. Оболонкою пару розчинника фарбовочний факел захищається від навколишнього повітря. Корисне використання лакофарбового матеріалу порівняно з повітряним розпилом збільшується до 20 %.

Фарбування в електростатичному полі базується на фізичному явищі перенесення електрично заряджених часток лакофарбових матеріалів по силовим лініям цього поля. Сутність методу полягає у наступному. Якщо в якості одного електроду використовувати короніруючій електрод з від’ємним потенціалом достатньо високого напруження, а в якості іншого – поверхню що підлягає фарбуванню з додатним потенціалом і ввести в електричне поле розпилену фарбу, то частки фарби отримають від’ємний заряд і рухаючись по силовим лініям поля, осядуть рівномірним шаром на поверхню. Для такого методу фарбування характерна майже повна відсутність туманоутворення.

Для фарбування в електричному полі застосовують ручні, змонтовані на легких візках установки, великогабаритні механізовані камери та пересувні самохідні установки.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 733;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.