Дефіцит державного бюджету та концепції його збалансування

Якщо доходи і витрати є однаковими, то державний бюджет є збалансованим. Якщо доходи перевищують витрати, то має місце надлишок, або профіцит, бюджету. Якщо, навпаки, витрати більші за доходи, то виникає дефіцит бюджету. Дефіцит державного бюджету вимірюється відношенням суми дефіциту до ВВП, виражене у відсотках.

Бюджетне сальдо – показник, який характеризує стан державного бюджету і визначається як різниця між чистими податками та державними закупівлями:

БС = ЧП – ДЗ (11.11).

Фактичне бюджетне сальдо (БСф) - це величина, яка забезпечується в умовах фактичного рівня зайнятості, тобто фактичного ВВП:

БСф = (ВВПфакт. х СКП) – ДЗ (11.12) де:

ВВПфакт. – фактичний ВВП;

СКП – середній коефіцієнт податків, який відбиває їхнє відношення до ВВП; ДЗ – державні закупівлі.

ВВПфакт. х СКП = ЧП (11.13), де: ЧП – чисті податки.

Потенційне бюджетне сальдо (БСп) – це величина, яка забезпечується в умовах повної зайнятості. БСп = (ВВПп х СКП) – ДЗ (11.14), де: ВВПп – потенційний ВВП.

Циклічне бюджетне сальдо (БСц) –це величина, що показує вплив економічних коливань на стан державного бюджету й визначається як різниця між фактичним і потенційним бюджетним сальдо: БСц = БСф – БСп (11.15).

Концепції збалансування державного бюджету:

- на щорічній основі (державні витрати повинні вирівнюватися з доходами в межах кожного року);

- на циклічній основі – бюджет повинен балансуватися не щорічно, а в межах економічного циклу;

- концепція функціональних фінансів, згідно з якою метою держави є не збалансованість державного бюджету, а стабілізація економіки.

Джерела фінансування дефіциту державного бюджету: внутрішні позики; зовнішні позики; грошово-кредитна емісія.

Перші два джерела фінансування бюджетного дефіциту не інфляційні, але створюють державний борг (внутрішній і зовнішній), повернення якого викличе в майбутньому необхідність підвищення податків або скорочення державних видатків.

Грошово-кредитна емісія не створює державного боргу, але є інфляційною й тому породжує інфляційний податок у поточному періоді.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 764;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.