Недосконале законодавство

 

Важливою причиною, що породжує і стимулюючої корупцію, є недосконале законодавство. Незважаючи на неодноразові спроби систематизації правових та організаційних заходів боротьби з використанням посадовими особами та іншими особами, які виконують управлінські функції, свого службового становища з метою отримання незаконної винагороди, в законодавстві досі відсутнє правове визначення поняття та ознак корупції, корупційного злочину і корупційного правопорушення. Не визначено коло передбачених законодавством норм відповідальності за злочини та правопорушення, що охоплюються поняттям корупції. До цих пір в законодавстві не встановлено обсяг допустимих заходів контролю і правового впливу, необхідних і достатніх для припинення і попередження корупційної діяльності. Не закріплені повноваження інститутів держави і суспільства щодо забезпечення функціонування системи антикорупційного впливу і т.д. Таким чином, відсутність системного законодавства по боротьбі з корупцією не дозволяє підвищити ефективність заходів антикорупційного впливу.

Недостатньо ефективно сприяє боротьбі з корупцією кримінальне право.

Дослідники відзначають, що в кримінальному праві відсутні такі склади злочинів, як корупційний лобізм, корупційний фаворитизм, внесення таємних внесків на політичні цілі, внесення внесків у виборчі фонди з метою отримання згодом державних посад, закрите проведення приватизації, заставних аукціонів, незаконне надання податкових і митних пільг (в тому числі незастосування санкцій за порушення норм податкового, митного, господарського права), перехід державного службовця на роботу в приватну компанію, яка перебувала в його веденні під час несення державної служби.

Законодавство містить сьогодні великий корупційний потенціал в силу значного завищення вимог норм права, достатку дискреційних повноважень чиновника, величезної кількості норм відсилань. Так, наприклад, через те, що податкове законодавство припускає сьогодні надлишкове податковий тягар, воно сприяє зростанню хабарів і поборів чиновниками.

Росія стала сьогодні країною з однією з найбільш монополізованих економік, а нинішнє антимонопольне законодавство не дозволяє встановити факт змови монополістів, наприклад, з підйому цін на бензин, метал, електроенергію, на послуги автострахування і т.д. Більш того, припускаючи в якості санкцій низькі штрафи за монопольну діяльність, таке законодавство сприяє захопленню ринків монополістами.

Проблема полягає не тільки у хабароємних вищеперелічених законів, але і в процедурах їх виконання. Багато і цих законів

відповідають міжнародним стандартам. Однак закритість, непрозорість процедур їх виконання сприяє розвитку корупції, тіньових суспільних відносин.
Таким чином, слабкість держави, нерозвиненість громадянського суспільства, сировинна спрямованість і тіньовий характер економіки, недосконалість і хабароємних законодавства є головними причинами і умовами народження та масштабного розвитку корупції в Росії. Щоб усунути дані причини, перемогти корупцію як систему суспільних відносин, необхідна активна антикорупційна діяльність, як держави, так і суспільства, потрібен національний план по боротьбі з корупцією.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 764;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.