Передумови виникнення корупції

 

Корупція, її характер, масштаби та особливості розвитку - це не тільки наслідок невирішених сучасних державно-політичних, соціальних та економічних проблем країни. Коріння корупції відходять в історію Росії. Разом з тим корупція, як показує світовий досвід, завжди зростає в умовах трансформації суспільних відносин. Це відноситься і до нинішнього переходу Росії від тоталітарної держави до демократичного і правового, від централізованої економіки до ринкової, від закритого, пригніченого державою суспільства до відкритого, демократичного суспільства. Протиріччя цього переходу зумовили виникнення взаємопов'язаного комплексу причин стрімкого зростання і масштабного поширення корупції.

Головними причинами широкого поширення корупції в Україні сьогодні є безвідповідальна і неефективна влада, нерозвиненість громадянського суспільства, неконкурентоспроможність, сировинна спрямованість і тіньовий характер економіки, недосконалість законодавства.

Однією з причин масштабного розвитку корупції в країні є також зміна морально-духовних цінностей на особистісному рівні, яка почалася в 60-ті роки ХХ століття. Саме тоді зародилися корупційні механізми суспільних відносин. Особливо великому надлому піддалася суспільна мораль в 1990-і роки - в умовах беззаконня державної влади, на етапі радикальних ринкових реформ. Саме в цей період корупційні відносини проникли в усі сфери життя суспільства.

Розглянемо три останні пункти:

1. вплив зовнішнього середовища,

2. моральні цінності і

3. поліпшення матеріальних умов, як найбільш залежні від волі суспільства.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1417;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.