Правовий аспект

Правовий аспект небезпеки корупції полягає у прийнятті правових актів з наданням широких можливостей їх довільного тлумачення, що дозволяє припустити вплив лобі і корумпованість посадових осіб, до компетенції яких входить підготовка проектів відповідних правових актів.

Сутність корупції як соціально-правового явища двоєдиний. Вона виражається, з одного боку, у використанні особою, що здійснює ті чи інші державні функції, свого офіційного статусу в цілях отримання незаконних переваг (продажність), а з іншого - у наданні цій особі таких переваг зацікавленим суб'єктом (підкуп) [20]

Правовий аспект небезпеки корупції полягає, зокрема, у неприйнятті потрібних антикорупційних законів.

Правовий аспект небезпеки корупції полягає також у прийнятті законів, вигідних і зручних кримінальним структурам, в тому числі з наданням широких можливостей їх довільного тлумачення, що дозволяє припустити вплив лобі і корумпованість посадових осіб, до компетенції яких входить підготовка проектів законів, їх розгляд і прийняття; в ухваленні свідомо не працюють норм внаслідок ускладненості, неточності або неясності їх формулювань або недовідності передбачених у них ознак; в прогалинах правового регулювання суспільних відносин; в навмисному спотворенні змісту законів правопріменітелямі з метою вимагання хабарів.

Під корупційною злочинністю розуміється «сукупність злочинів корупційного характеру». Корупція, її злочинне прояв, найбільш небезпечна в органах державної влади. Корумпований службовець починає служити не державі, або іншому суб'єкту, у якого він перебуває на службі (суспільної, комерційної організації), а тому, хто платить більше або додатково.

Феномен використання державної машини організованою злочинністю пов'язаний переважно з корупцією. Вона - один зі способів перетворення державних повноважень у приватну власність. Гегель писав: «Та частка державної влади, яку придбав для себе окремий індивідуум, втрачена для влади загального» [22] Мало того: спираючись на придбану частину влади, відповідні індивіди і кримінальні формування ведуть наступ на державу, інститути громадянського суспільства, його цінності.

Відмітною ознакою корупції є її величезна латентність (прихованість). І значною мірою це пов'язано з тим, що вона проявляється саме як двостороння «конфіденційна угода», у викритті якій не зацікавлена ​​жодна зі сторін.
Корупційна злочинність є наслідком як загальних процесів детермінації і причинності злочинності, так і специфічних. Останні переважно пов'язані з державною або іншою службою. При розгляді даного питання необхідно виділяти три його істотні сторони: 1) характеристики службової середовища; 2) характеристики службовців; 3) умови і процеси їх взаємодії, стан соціального контролю у сфері служби.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1092;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.