Економічні наслідки корупції

1. Розширюється тіньова економіка. Це призводить до зменшення податкових надходжень і ослаблення бюджету. Як наслідок - держава втрачає фінансові важелі управління економікою, загострюються соціальні проблеми через невиконання бюджетних зобов'язань.

2. Порушуються конкурентні механізми ринку, оскільки часто у виграші виявляються не той, хто конкурентоспроможний, а той, хто зміг отримати переваги за хабарі. Це тягне за собою зниження ефективності ринку і дискредитацію ідей ринкової конкуренції.

3. Сповільнюється поява ефективних приватних власників, в першу чергу - через порушення в ході приватизації. Наслідки ті ж, що в п.2.

4. Неефективно використовуються бюджетні кошти, зокрема - при розподілі державних замовлень і кредитів. Це ще більше посилює бюджетні проблеми країни.

5. Підвищуються ціни за рахунок корупційних "накладних витрат". В результаті страждає споживач.

6. Втрачається довіру агентів ринку до здатності влади встановлювати і дотримуватися чесні правила ринкової гри. Погіршується інвестиційний клімат і, отже, не вирішуються проблеми подолання спаду виробництва, оновлення основних фондів.

7. Розширюються масштаби корупції в неурядових організаціях (на фірмах, підприємствах, в громадських організаціях). Це веде до зменшення ефективності їх роботи, а значить, знижується ефективність економіки країни в цілому.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 797;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.