Вимоги, які висуваються до суддів. Обов’язки суддів

Як уже згадувалося, правосуддя в Україні здійснюється виключно судам на основі Конституції України, а також законів України «Про судоустрій і статус суддів» та «Про Конституційний суд України».

Суддею є громадянин України, який відповідно до Конституції України та Закону України «Про судоустрій і статус суддів» був призначений чи обраний суддею, займає штатну суддівську посаду в одному із судів України і здійснює правосуддя на професійній основі.

Судді в Україні мають єдиний статус незалежно від місця суду в системі судів загальної юрисдикції чи адміністративної посади, яку суддя обіймає в суді. Для вирішення питань внутрішньої діяльності судів відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» діє суддівське самоврядування.

До судді в Україні висуваються особливі вимоги. Так, перебуваючи на посаді судді, він не може обіймати посади в будь-якому іншому органі державної влади чи органі місцевого самоврядування та мати представницький мандат. Суддя не має права поєднувати свою діяльність з підприємницькою або адвокатською діяльністю, будь-якою іншою оплачуваною роботою (крім викладацької, наукової і творчої діяльності), а також входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства або іншої організації, що має на меті одержання прибутку. Суддя також не може належати до політичних партій чи професійних спілок, проявляти прихильність до них, брати участь у політичних акціях, мітингах і страйках[1].

Відповідно до вимог, установлених Конституцією України та статтею 64 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», на посаду судді може бути рекомендований кваліфікаційною комісією суддів громадянин України, не молодше двадцяти п’яти років, який має вищу юридичну освіту і стаж роботи в галузі права не менше трьох років, проживає в Україні не менше десяти років та володіє державною мовою.

При цьому вважається, що:

1) вищою юридичною освітою – є вища юридична освіта, здобута в Україні за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста або магістра, а також вища юридична освіта за відповідним освітньо-кваліфікаційним рівнем, здобута в іноземних державах та визнана в Україні в установленому законом порядку;

2) стажем роботи у галузі права – є стаж роботи особи за спеціальністю після здобуття нею вищої юридичної освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем не нижче спеціаліста.

Не можуть бути рекомендовані на посаду судді громадяни:

1) визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними;

2) які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків судді;

3) які мають не зняту чи не погашену судимість.

З урахуванням вказаного добір кандидатів на посаду судді здійснюється з числа осіб за результатами проходження ними спеціальної підготовки та складання кваліфікаційного іспиту відповідно до встановлених законодавством України вимог. Під час добору кандидатів на посаду судді забезпечується рівність їх прав незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак. Кожен, хто відповідає встановленим вимогам до кандидата на посаду судді, має право звернутися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України із заявою про участь у доборі кандидатів на посаду судді.

Законодавством України встановлюються додаткові вимоги до кандидатів на посаду судді у судах вищого рівня.

Суддями спеціалізованих судів можуть бути особи, які мають фахову підготовку з питань юрисдикції цих судів. У цьому разі на посаду судді спеціалізованого суду може бути рекомендований відповідною кваліфікаційною комісією суддів громадянин України, не молодше тридцяти років, який проживає в Україні не менше десяти років, володіє державною мовою, має вищу освіту у галузі знань, що охоплюються межами юрисдикції відповідного спеціалізованого суду, та стаж роботи за спеціальністю не менше п’яти років. Ці судді відправляють правосуддя лише у складі колегій суддів.

Суддею апеляційного суду, якщо інше не передбачено законом, може бути громадянин України, який досяг на день обрання тридцяти років, має вищу юридичну освіту, стаж роботи у галузі права не менше п’яти років, у тому числі не менше трьох років на посаді судді.

Суддею Вищого спеціалізованого суду може бути громадянин України, не молодший тридцяти років, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи у галузі права не менше семи років, у тому числі не менше п’яти років на посаді судді.

Суддею Верховного Суду України може бути громадянин України, який досяг на день обрання тридцяти п’яти років, має вищу юридичну освіту, стаж роботи на посаді судді не менше п'ятнадцяти років або суддя Конституційного Суду України.

Суддя, призначений на посаду судді вперше, проходить щорічну двотижневу підготовку у Національній школі суддів України. Суддя, який обіймає посаду судді безстроково, проходить двотижневу підготовку у Національній школі суддів України не менше, ніж раз на три роки.

Обов’язки суддів конкретизовано в законах про судові органи. Загальні ж обов’язки можна сформулювати наступним чином. Під час здійснення правосуддя судді зобов’язані:

1) своєчасно, справедливо та безсторонньо розглядати і вирішувати судові справи відповідно до закону з дотриманням засад і правил судочинства;

2) дотримуватися правил суддівської етики;

3) проявляти повагу до учасників процесу;

4) додержуватися присяги судді;

5) дотримуватися вимог щодо несумісності;

6) не розголошувати відомості, що становлять таємницю, що охороняється законом, в тому числі і таємницю нарадчої кімнати і закритого судового засідання;

7) подавати щороку за місцем роботи декларацію про майновий стан, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік для за формою і в порядку, встановленому Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції» задля оприлюднення на офіційному веб-порталі судової влади, ведення якого забезпечує Державна судова адміністрація України (п. 4 ст. 54 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»);

8) готувати і надавати громадськості відкриті звіти про результати роботи суду;

9) виконувати вимоги та дотримуватися обмежень, встановлених Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції».

Судді, який обіймає посаду безстроково, гарантується перебування на посаді до досягнення ним шістдесяти п’яти років, за винятком випадків звільнення судді з посади або відставки судді.

Суддю за його заявою може бути відряджено для роботи у Вищій раді юстиції, Вищій кваліфікаційній комісії суддів України, Національній школі суддів України зі збереженням заробітку за основним місцем роботи. Не може бути переведення судді до іншого суду без його згоди.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 2671;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.