Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ: склад і повноваження

У системі судів загальної юрисдикції з 01 листопада 2010 року діє Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, утворений з 01 жовтня 2010 року згідно з Указом Президента України від 12 серпня 2010 року № 810/2010 «Про Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ» (далі – ВССУ).

Відповідно до повноважень, визначених Законом України «Про судоустрій і статус суддів», ВССУ розглядає справи цивільної та кримінальної юрисдикції в касаційному порядку згідно з процесуальним законом, аналізує судову статистику, вивчає та узагальнює судову практику, надає методичну допомогу судам нижчого рівня з метою однакового застосування норм Конституції і законів України у судовій практиці на основі її узагальнення та аналізу судової статистики, дає спеціалізованим судам нижчого рівня рекомендаційні роз’яснення з питань застосування законодавства щодо вирішення справ відповідної судової юрисдикції.

Початок його функціонування як суду касаційної інстанції є логічним продовженням чергового етапу судово-правової реформи з метою вдосконалення системи судочинства з урахуванням передбачених Конституцією та Законом України «Про судоустрій і статус суддів» принципів територіальності, спеціалізації та інстанційності.

ВССУ розглядає цивільні справи та кримінальні провадження у чітко визначеній законом судовій юрисдикції. Він є третьою ланкою у відповідній системі спеціалізованих судів і покликаний забезпечувати право на касаційне оскарження ухвалених спеціалізованими судами рішень. Слід наголосити на тому, що будь-який спеціалізований суд не є спеціальним судом, а відповідно до Конституції України утворюється саме в системі судів загальної юрисдикції. Водночас за Верховним Судом України залишаються повноваження щодо перегляду справ із підстав неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції тих самих норм матеріального права, що спричинило ухвалення протилежних за змістом судових рішень у схожих правовідносинах; встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикцію якої визнано Україною, порушення Україною міжнародних зобов’язань під час вирішення справи судом.

Окрім власне здійснення судочинства, ВССУ впродовж усього часу своєї роботи приділяє значну увагу збору та аналізу інформації щодо застосування норм Конституції та законів України під час розгляду цивільних справ і кримінальних проваджень з метою встановлення єдиної практики такого застосування, адже стаття 36 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» визначає, що Пленум вищого спеціалізованого суду діє у складі всіх суддів вищого спеціалізованого суду для вирішення питань, пов’язаних із забезпеченням єдності судової практики у справах відповідної судової юрисдикції, та інших питань, віднесених до його повноважень.

У судовій практиці часто виникає необхідність «екстреного роз’яснення» питань щодо застосування тих чи інших норм права. Отже, законодавство покладає на ВССУ повноваження щодо надання методичної допомоги судам нижчого рівня. Із цією метою суд спільно з Радою суддів загальних судів здійснює заходи щодо вивчення й удосконалення роботи місцевих та апеляційних загальних судів. Особлива увага приділяється вивченню строків тримання осіб під вартою під час розслідування злочинів та під час розгляду справ. ВССУ ставить за мету дотримання таких строків та забезпечення належної якості розгляду справ, щоб громадяни України якомога рідше зверталися за захистом своїх прав та інтересів до Європейського суду з прав людини.

Відповідно до ч. 6 ст. 31 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» при вищому спеціалізованому суді утворюється Науково-консультативна рада. Її статус визначено ст. 37 вказаного Закону. Науково-консультативна рада формується з числа висококваліфікованих спеціалістів у галузі права для попереднього розгляду проектів постанов вищого спеціалізованого суду, підготовка яких потребує наукового забезпечення.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1317;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.