Система судів загальної юрисдикції Місцеві суди

Місцеві суди є основною ланкою системи судів загальної юрисдикції. Це обумовлюється, насамперед, їх широкою компетенцією щодо здійснення правосуддя, а також тим обсягом роботи, що фактично ними виконується. На їх частку припадає значна кількість кримінальних проваджень і цивільних справ, а також усі справи про адміністративні правопорушення.

Принципи організації місцевих судів визначено Конституцією України і Законом України «Про судоустрій і статус суддів». Місцеві суди діють у межах району, міста (крім міст районного підпорядкування), районі в місті, декількох районах або в районі та місті одночасно. У назві місцевого суду використовується назва населеного пункту, в якому він перебуває.

Місцеві суди розглядають справи як суди першої інстанції, а також у зв’язку з нововиявленими обставинами. Місцеві загальні суди розглядають майже всі кримінальні провадження, крім справ про злочини проти основ національної безпеки та про злочини, за вчинення яких Кримінальним кодексом (далі – КК) України передбачено покарання у вигляді довічного позбавлення волі тощо; всі цивільні справи, підвідомчі їм, а також справи про адміністративні правопорушення, за які судом (суддею) може бути вжито заходів адміністративного впливу.

Як уже зазначалося, будь-яка цивільна справа незалежно від її складності може бути розглянута в цьому суді. Такі справи поділяються на три групи:

1) справи щодо суперечок, які виникають з цивільних, сімейних чи трудових правовідносин;

2) справи, що виникають з адміністративно-правових відносин;

3) справи особливого провадження (визнання особи зниклою, мертвою тощо).

Місцеві загальні суди також розглядають справи щодо скарг на неправомірні дії органів державної влади і посадових осіб, що обмежують права громадян.

Організовуючи виконання вироків у кримінальних провадженнях, суд вирішує низку питань, пов’язаних із реалізацією покарання. У зв’язку з цим він розглядає питання про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання або заміну невідбутої частини покарання більш м’яким покаранням, звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, що мають дітей у віці до трьох років, звільнення від відбування покарання через хворобу, звільнення від відбування покарання на підставі Закону України «Про амністію» або акта про помилування тощо.

Склад місцевого суду.Місцевий суд складається із суддів місцевого суду, з числа яких призначаються голова та заступник голови суду. У місцевому суді, кількість суддів в якому перевищує п’ятнадцять, може бути призначено не більше двох заступників голови суду. Апарат суду: канцелярія, секретарі судових засідань, судовий розпорядник, друкарка.

Повноваження судді місцевого суду (ст. 23 Закону України «Про судоустрій і статус суддів») – здійснення судочинства в порядку, встановленому процесуальним законом, а також інші повноваження, визначені законом.

Повноваження голови місцевого суду (ст. 24 Закону України «Про судоустрій і статус суддів») є наступними. Він:

– представляє суд як орган державної влади у відносинах з іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами;

– визначає адміністративні повноваження заступника голови місцевого суду;

– контролює ефективність діяльності апарату суду, вносить керівникові територіального управління Державної судової адміністрації України подання про призначення на посаду керівника апарату суду, заступника керівника апарату суду та про звільнення їх з посад, а також про застосування до керівника апарату суду чи його заступника заохочення або накладення дисциплінарного стягнення відповідно до законодавства;

– видає на підставі акта про призначення (обрання) суддею чи звільнення судді з посади відповідний наказ;

– повідомляє Вищу кваліфікаційну комісію суддів України про наявність вакантних посад у суді в десятиденний строк з дня їх утворення;

– забезпечує виконання рішень зборів суддів місцевого суду;

– контролює ведення в суді судової статистики, дбає про інформаційно-аналітичне забезпечення суддів з метою підвищення якості судочинства;

– забезпечує виконання вимог щодо підвищення кваліфікації суддів місцевого суду;

– здійснює інші повноваження, визначені законом.

Голова місцевого суду з питань, що належать до його повноважень, видає накази і розпорядження.

У разі відсутності голови суду виконання його обов’язків здійснюється відповідно до встановленого ним розподілу обов’язків щодо організації діяльності суду.

Заступник голови місцевого суду здійснює адміністративні повноваження, визначені головою суду.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 757;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.