Організація обліку запасів

Облік запасів за місцями їх зберігання

Правила організації обліку запасів регламентуються нормами п. 4 Методрекомендацій № 2.

У цілому їх можна сформулювати так:

Правило 1. Запаси на підприємстві повинні зберігатися у спеціально відведених для цього місцях (складах, коморах тощо). При цьому зберігання запасів на підприємстві організовується залежно від виду запасів, технології виробництва, умов збуту і т. д.

Правило 2. Запаси, що не належать підприємству, зберігаються окремо від власних.

Правило 3. Кожному складу присвоюється постійний номер, що зазначається на всіх документах при оформленні операцій із руху запасів на цьому складі.

Правило 4. Приймання, зберігання, відпуск та облік запасів у місцях їх зберігання здійснюються матеріально відповідальною особою, яка у встановлений строк повинна передати до бухгалтерії первинні документи про надходження і вибуття запасів. Рух запасів на підприємстві оформляється первинними документами, типові форми яких затверджені Наказом № 193 (докладніше про оформлення первинних документів читайте в ПК, 2011, № 22). Матеріальні цінності до облікових регістрів записуються на підставі первинних документів (рахунків, актів та ін.) на дату їх отримання.

Правило 5. Зазвичай матеріально відповідальна особа веде в місцях зберігання запасів кількісний облік їх руху (виняток становлять підприємства, які для оцінки вибуття запасів використовують метод ціни продажу).

Також зазначимо, що при оприбуткуванні деяких запасів доцільно встановлювати поріг суттєвості згідно з п. З П(С)БО 1. Нагадаємо, поріг суттєвості – це абсолютна або відносна величина, яка є кількісною ознакою суттєвості облікової інформації (Лист № 04230). До таких запасів, як правило, належать предмети разового використання і ті, які в процесі використання швидко втрачають свій первісний вигляд і властивості (наприклад, кулькові ручки, олівці, клей, мийні засоби, туалетний папір і т. д.). Так, якщо наказом про облікову політику встановлено поріг суттєвості в певному розмірі (наприклад, 20 грн. за одиницю об'єкта обліку), то при отриманні таких предметів їх вартість можна включити до витрат звітного періоду, наприклад, проведенням Дт 92 «Адміністративні витрати» - Кт 631 «Розрахунки з постачальниками», якщо такі запаси використовуються в адміністративних цілях.

При цьому для обліку предметів, щодо яких установлено поріг суттєвості, рекомендується складати відомість видачі таких предметів (у довільній формі) за відділами підприємства.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 665;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.