Методика аналізу соціодемографічних характеристик і емоційного відношення до предмета.

Викладач, що починає вести певний предмет у навчальній групі, у першу чергу, повинен проаналізувати демографічні характеристики учнів: місце проживання, стать, вік, фінансово-економічне положення в родинах учнів. Ці характеристики багато в чому визначають способи впливу на учнів. Дані характеристики також важливі й у виховній роботі, і в роботі, викладача-предметника, що дозволяє:

· визначити рівень загальної ерудиції тих, яких навчають,;

· установити розпорядок дня після занять і час, який необхідно відводити на підготовку до занять;

· дати пояснення деяким складностям, що з'являються в навчальному процесі.

Важливе значення має й досвід навчання по дисциплінах гуманітарним, філософським, історичним, фундаментально-математичним, а також сформовані прийоми навчальної роботи й навички самоосвіти.

Дані показники можливо одержати з результатів здачі учнів екзаменів з попередніх курсів і досвіду колег-викладачів. Аналіз базової характеристики особистості цим не обмежується.

Для вибору способів навчання з урахуванням наявних умов варто визначити й інші параметри базової характеристики особистості. До них ставляться:

· емоційне відношення до курсу, предмету, викладачеві;

· базові знання;

· психологічні характеристики тих, яких навчають, і групи в цілому.

Ці характеристики визначаються не на самому уроці безпосередньо, а протягом усього процесу навчання шляхом спостереження, аналізу й тестування.

Емоційне відношення до навчання й психологічні характеристики визначаються в основному шляхом педагогічних спостережень.

При цьому гарним прийомом є проведення тестування по методиках визначення професійної спрямованості, які в достатній кількості є в Україні.

У результаті можна визначити схильності того або іншого учня до певного виду діяльності в певній сфері (техніка, мистецтво).

Цей вид діяльності викладача називається формальним аналізом, що проводиться шляхом попереднього аналізу анкет.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 672;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.