Переддвер’я гортані; 16-переддверна складка; 17-шлуночок гортані; 18-голосова складка; 19-підголосова порожнина гортані.

 

 

Обидві зв'язки розташовуються всередині гортані і є парними. Голосова зв'язка натягнута між голосовим відростком черпакуватого хряща і внутрішньою поверхнею кута щитовидного хряща. Ліва і права голосові зв'язки обмежують голосову щілину. Переддверні зв'язки розташовані над голосовими.

Між переддверними і голосовими зв'язками розташовуються шлуночки гортані, які разом з порожниною глотки, порожниною рота, порожниною носа і його додаткових пазух, а також бронхами і легенями, виконують роль резонаторів. У резонаторних порожнинах людський голос набуває властиві йому силу і тембр.

За функціональними ознаками м'язи гортані поділяються на чотири групи: м'язи, що розширюють голосову щілину; м'язи, що звужують голосову щілину; м'язи, що змінюють напруження голосових зв'язок; м'язи, що опускають надгортанник.

Зсередини гортань вистелена слизиовою оболонкою, яка покрита, за винятком голосових зв'язок, багаторядним миготливим епітелієм. Голосові зв'язки вистелені багатошаровим плоским епітелієм.

Звуки людського голосу виникають від коливання голосових зв'язок, які приходять в рух в тісній взаємодії з голосовим м’язом під дією нервових імпульсів, що поступають сюди з центральної нервової системи, і від дії повітря, яке проходить через голосову щілину.

Трахея — орган, що забезпечує проведення повітря з гортані в бронхи. Трахея є трубкою, хрящовим скелетом якої є 16 — 20 гіалінових півкілець, сполучених між собою кільцевими зв'язками. Ззаду між кінцями хрящів утворюється перетинкова стінка трахеї, що складається з пучків сполучної і гладенької м'язової тканини (мал. 3).

Мал..3. Органи дихання: 1- гортань; 2-трахея;

3- верхівка лівої легені; 4- верхня доля лівої легені; 5- реберна поверхня лівої легені; 6-нижня доля лівої легені; 7-медіальна поверхня лівої легені; 8-діафрагмальна поверхня правої легені;








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 731;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.