Сечовий міхур; 12 - тонка кишка ( на брижі); 13 - великий сальник; 14 - пристінковий листок очеревини; 15 - поперечна ободова кишка; 16 - шлунок; 17 - малий сальник.

 

 

Внаслідок цього пристінковий листок очеревини утворює мішок, який у чоловіків є замкнутим, а у жінок сполучається за допомогою маткових труб, матки і піхви із зовнішнім середовищем. Між пристінковим листком очеревини і внутріочеревинною фасцією утворюється зачеревний простір.У зачеревному просторі лежать велика частина дванадцятипалої кишки, підшлункова залоза, надниркові залози, нирки і сечоводи, задні поверхні висхідної і низхідної ободової кишок, аорта, нижня порожниста вена і ін.

Пристінковий листок очеревини переходить у нутряний листок, який покриває велику частину органів черевної порожнини. Між листками очеревини є невеликий щілиноподібний простір — порожнина очеревини, заповнена серозною рідиною. Серозна рідина зменшує тертя між листками очеревини, а отже, і між органами.

На місці переходу одного листка очеревини в іншій утворюються зв'язки, брижа, сальники.

Зв'язкою називають місце переходу нутряного листка очеревини з одного органу на іншій (наприклад, шлунково-селезінкова зв'язка, печінково-ниркова зв'язка) або пристінкового листка із стінки черевної порожнини на орган. Прикладом такої зв'язки є серповидна зв'язка печінки, що є очеревиною, що перейшла з передньої стінки живота і діафрагми на печінку.

Брижа є подвійним листком очеревини у області переходу пристінкового листка у нутряний. За допомогою брижі органи прикріпляються до задньої стінки черевної порожнини. Брижу мають порожня і клубова кишки, поперечна і сигмовидна ободові кишки і червоподібний відросток. Між листками брижі розташовані жирова тканина, судини і нерви, що йдуть до органу.

Сальникипредставлені листками очеревини, між якими знаходиться жирова тканина. Розрізняють великий і малий сальники. Великий сальник, як фартух, спускається від великої кривизни шлунку до рівня лобкового симфіза попереду органів черевної порожнини. Малий сальник розташовується між воротами печінки, з одного боку, і малою кривизною шлунку і початковою частиною дванадцятипалої кишки — з іншою. Сальники захищають органи від пошкодження, є місцем відкладення жиру, не пропускають в черевну порожнину мікроорганізми і чужорідні тіла, зменшують тепловіддачу і амортизують удари в ділянку живота.

 

 

Література: К.Т.Титова «Анатомія людини» стор.130-148.

 

 

Модуль 3. Вчення про нутрощі (спланхнологія).








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 827;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.