Підшлункова залоза; 12 - протока підшлункової залози.

Печінка— найкрупніша залоза травної системи. Маса її у дорослого складає 1,5—2 кг; у новонародженого — 120 —150 г. Крім травної функції печінка виконує ряд інших функцій. Вона бере участь в обміні речовин (білків, вуглеводів і ін.), очищає кров від шкідливих домішок (бар'єрна функція), вембріональному періоді є органом кровотворення і т.д.

Розташовується печінка у верхньому відділі черевної порожнини, переважно в правому підребер'ї, безпосередньо під діафрагмою.

Печінка відноситься до паренхіматозних органів. На ній розрізняють дві поверхні: верхнюю—діафрагмальну, звернену до діафрагми, і нижню—нутряну, або вісцелярну, звернену до внутрішніх органів. На місці переходу однієї поверхні в іншу спереду розташовується гострий край. Він нахилений вниз і тому називається нижнім краєм печінки.

Діафрагмальна поверхня печінки подовжньою борозною ділиться на праву велику і ліву меншу частки печінки. У борозні лежить серповидна зв'язка, за допомогою якої печінка прикріплюється до діафрагми.

Нутряна поверхня печінки має три борозни: дві поздовжні (праву і ліву) і одну поперечну. Вони ділять нижню поверхню печінки на чотири частки: праву, ліву, квадратну і хвостату. Квадратна частка лежить попереду, а хвостата — позаду поперечної борозни. У правій поздовжній борозні, в її передній частині, лежить жовчний міхур, а в задній частині — нижня порожниста вена. У передній частині лівої поздовжньої борозни проходить кругла зв'язка печінки (заросла пупкова вена). Поперечна борозна має заглиблення - ворота печінки. Через ворота в печінку входять ворітна вена, печінкова артерія, нерви і виходять загальна жовчна протока і лімфатичні судини. Печінка зверху вкрита серозною оболонкою — очеревиною. Очеревина з печінки переходить на сусідні органи (дванадцятипалу кишку, шлунок), утворюючи зв'язки, за допомогою яких вона фіксується.

Під серозною оболонкою печінки знаходиться фіброзна капсула печінки. Вона щільно зрощена з речовиною печінки і в області воріт проникає всередину органу, де утворює вирости (перегородки), які ділять паренхіму печінки на часточки.Структурною і функціональною одиницею печінки є печінкова часточка(мал.11).

Мал.11. Гістологічна будова дольки печінки: 1 - міждолькова вена;

2 - міждолькова артерія; 3 - міждолькова жовчна протока; 4 - центральна вена;








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 705;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.