Лімфатичні судини.

Кишкові ворсинки (мал..8) є випинаннями слизової оболонки. Загальна кількість ворсинок в тонкій кишці досягає 4—5 млн. Особливо багато їх в дванадцятипалій і порожній кишках. Кишкова ворсинка має складну будову. У її складу входять кровоносні і лімфатичні судини, а також нерви. Оскільки ворсинка утворена слизовою оболонкою, то вона містить і гладенькі м'язові волокна, завдяки яким діє подібно насосу. Періодичне скорочення і розслаблення м'язових волокон сприяє виділенню соків із залоз і всмоктуванню в кров і лімфу продуктів розщеплювання поживних речовин. У кров всмоктуються продукти розщеплювання білків і вуглеводів, а в лімфу — продукти розщеплювання жирів.

Кишкові криптина противагу ворсинкам є трубчастими заглибленнями в слизовій оболонці. На 1 мм2 слизової оболонки міститься до 100 крипт. Більше всього крипт, як і кишкових ворсинок, міститься в дванадцятипалій і порожній кишках.

У товщі слизової оболонки тонкої кишки є скупчення лімфоїдної тканини — лімфатичні фолікули. Серед них розрізняють одиночні і групові фолікули. Одиночні фолікули розташовуються по всій довжині кишки. Загальна кількість їх у дітей досягає 15 000, до старості їх кількість знижується. Групові фолікули є крупними скупченнями лімфоїдної тканини, розташованими в основному в клубовій кишці. У дітей їх кількість коливається від 50 до 60. З віком кількість групових фолікулів знижується. У дорослих їх 20—30, а у людей похилого віку 10—15. Фолікули виконують захисну функцію.

У слизовій оболонці тонкої кишки міститься велика кількість залоз, що виробляють кишковий сік. До цього соку домішуються жовч і сік підшлункової залози.

М'язова оболонка тонкої кишки на всьому протязі утворена двома шарами гладенької м'язової тканини: зовнішнім — поздовжнім і внутрішнім — коловим. За рахунок укорочення і розслаблення (подовження) м'язових шарів здійснюються перистальтичні і маятникоподібні рухи, внаслідок чого вміст кишки перемішується і просувається.

Серозна оболонка порожню і клубову кишки вкриває з усіх боків, а дванадцятипалу — тільки спереду.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 806;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.