Легені.

 

Легені виконують різноманітні функції в організмі, основною з них є здійснення газообміну між повітрям і кров'ю.

Легені є парними органами, розташованими в правій і лівій частинах грудної порожнини, в правому і лівому серозних мішках плеври. Між плевральними мішками розташовується комплекс органів (серце, крупні судини, трахея, стравохід, нерви, вилочкова залоза), названих середостінням.

Легеня має форму конуса із заокругленою, звернутою вгору верхівкою і направленою вниз основою. Верхівка легені у дорослої людини виступає з грудної порожнини в область шиї до рівня остистого відростка сьомого шийного хребця ззаду і на 2 — 3 см вище за ключицю спереду. Основа легені стикається з діафрагмою.

У кожній легені розрізняють три поверхні — діафрагмальну, реберну і медіальну і два краї — передній і нижній (мал. 3).

Діафрагмальна поверхня звернена до діафрагми. Вона увігнута відповідно опуклості діафрагми. Реберна поверхня звернена до ребер. Її опуклість відповідає угнутості ребер. Реберна і діафрагмальна поверхні відокремлені одна від одної гострим нижнім краєм легені. Медіальна поверхня звернена до середостіння. Передній край легені відділяє медіальну поверхню від реберної. Цей край у лівої легені має серцеву вирізку. На медіальній поверхні обох легенів розташовуються ворота легені, через які проходять бронхи, нерви і судини, що становлять коріння легені.

Кожна легеня за допомогою борозен ділиться на частки. У правій легені є три частки: верхня, середня і нижня; у лівому — дві частки: верхня і нижня. Частки розділяються на сегменти, яких в кожній легені по 10. Сегменти складаються з часточок, а часточки — з ацинусів.

Легені покриті серозною оболонкою — плеврою. Плевра складається з двох листків, які переходять в області коріння легені один в інший. Внутрішній листок, прирощений до тканини легені, називається внутрістінним листком; зовнішній — пристінним листком.

Між листками плеври утворюється щілиноподібна плевральна порожнина. Вона не містить повітря і має незначну кількість (1 — 2 мл) серозної рідини, яка капілярним шаром розділяє дотичні поверхні плевральних листків, зменшуючи між ними тертя. Тиск в плевральній порожнині негативний, що має важливе значення при диханні.

Легені складаються з розгалужень бронхів, які утворюють бронхіальне дерево (повітроносні шляхи легені), і системи альвеол (легеневих міхурів), які разом з дихальними бронхіолами, альвеолярними ходами і альвеолярними мішечками складають альвеолярне дерево (дихальну частину легені).

Структурною і функціональною одиницею альвеолярного дерева є ацинус. Він починається від кінцевої бронхіоли (мал..4).

Мал..4. Будова ацинуса (схема): 1- дольковий бронх; 2-гілка легеневої артерії;

3-лімфатичний вузол; 4- лімфатичні судини; 5- кінцеві бронхіоли; 6-дихальні бронхіоли;

7-альвеолярні ходи; 8-альвеоли; 9- плевра;








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 823;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.