Сухожилля довгої головки двоголового м’яза плеча; 9суглоюова порожнина плечового суглоба.

Грудинно-ключичниї суглоб (мал..17) утворений груднинним кінцем ключиці і ключичною вирізкою рукоятки груднини. Суглобові поверхні кісток, що з'єднуються, покриті не гіаліновим хрящем, а волокнистим, що забезпечує міцність з'єднання і амортизацію поштовхів. Формою суглоб сідловидний, по функції багатоосний, у зв'язку з наявністю в порожнині суглоба хрящового диска. Диск розділяє порожнину суглоба на дві камери і забезпечує в суглобі можливість руху навколо трьох осей: сагіттальної (вгору і вниз), вертикальної (вперед і назад), фронтальної (обертальні рухи ключиці). Грудинно-ключичний суглоб укріплений передньою і задньою грудинно-ключичними зв'язками, а також реброво-ключичною і міжключичною зв'язками. Лопатка має власні зв'язки, з яких найбільше функціональне значення має дзьобоподібно-акроміальна зв'язка. Ця зв'язка натягнута між відростками лопатки і утворює арку плечового суглоба, який обмежує відведення плеча і запобігає вислизанню головки плечової кістки з суглобової ямки лопатки при піднятті руки вище за горизонтальний рівень.

З'єднання кісток вільної верхньої кінцівки. З'єднання кісток вільної верхньої кінцівки утворюють два крупні суглоби — плечові і ліктьові.

Плечовий суглоб (мал..17) зв'язує плечову кістку, а через неї і всю руку з плечовим поясом. Утворений суглоб головкою плечової кістки і суглобовою ямкою лопатки. Сумка суглоба вільна, тонка. У чоловіків вона дещо товща, ніж у жінок. Зміцнюється сумка дзьобоподібно-плечовою зв'язкою. Міцність зв'язки невелика; найбільша межа міцності зв'язки спостерігається у віці 22 — 35 років. Суглоб зміцнюється головним чином м'язами. Площа суглобової ямки лопатки менше суглобової поверхні головки плечової кістки. Це забезпечує значний розмах рухів в суглобі, що важливо для функції руки як органу праці.

Плечовий суглоб — найрухоміший суглоб в тілі людини. Форма його куляста. Він має три осі обертання: фронтальну, сагітальну і вертикальну.

Навколо фронтальної осі можливе згинання і розгинання плеча (рух плеча вперед і назад), навколо сагітальної — відведення і приведення, навколо вертикальної — обертання плеча всередину (пронація) і назовні (супінація). Можливий також круговий рух плеча. З природного положення руки ці рухи невеликі. Розмах рухів можна збільшити або за рахунок підняття руки або за рахунок її відведення, що дуже важливо в таких видах спорту, як волейбол, баскетбол, теніс і ін. При згинанні плеча натягується задній відділ сумки суглоба; при розгинанні — передній; при відведенні — нижній; при пронації — верхній. Тому при падінні на кисть з супінованим плечем може розриватися передній відділ сумки суглоба і головка плечової кістки зміщується вперед і всередину під дзьобоподібний відросток лопатки. У разі падіння на кисть при відведеному плечі розривається звичайно нижній відділ сумки суглоба і головка плечової кістки зміщується донизу.

Мал..18. ліктьовий суглоб (А) і з’єднання кісток передпліччя (Б):

1-плечова кістка; 2-ліктьова кістка;

3-променева кістка; 4-блок виростка плечової кістки; 5-головка виростка;

6-медіальний надвиросток; 7-латеральний надвиросток; 8-ліктьова колатеральна зв’язка; 9-променева колатеральна зв’язка; 10-кільцева зв’язка променевої кістки;

11-променево-ліктьовий проксимальний суглоб; 12-плечо-ліктьовий суглоб;








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 987;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.