П’ясткові кістки (І-V); 10-проксимальна фаланга; 11-середня фаланга; 12-дистальна (нігтьова) фаланга.

 

Ліктьова кістка лежить з медіальної сторони передпліччя. Вона, як і променева кістка, складається з тіла, проксимального і дистального кінців. На відміну від променевої кістки тут розширений проксимальний кінець. На ньому розташовуються два відростки: вінцевий (передній) і ліктьовий (задній). Відростки обмежують блоковидну вирізку. В основі вінцевого відростка спереду знаходиться горбистість для прикріплення м'язів, з латеральної сторони — вирізка для з'єднання з головкою променевої кістки. Дистальний кінець ліктьової кістки утворює головку для з'єднання з суглобовим диском променево-зап’ясткового суглоба і з променевою кісткою. З медіальної сторони від головки ліктьової кістки відходить медіальний шилоподібний відросток.

Кістки кисті діляться на три відділи: кістки зап'ястка, кістки п’ястка і кістки пальців. Кісток зап'ястка вісім. Розташовуються вони в два ряди — проксимальний і дистальний. У кожному ряду лежить по чотири кістки. Перші три кістки проксимального ряду утворюють еліпсоподібну поверхню для з'єднання з променевою кісткою. Кістки зап'ястка не лежать в одній площині: з тильної сторони вони утворюють опуклість, з долонної — увігнутість. Увігнутість називають борозною зап'ястка. У ній проходять сухожилля м'язів — згиначів пальців.

Кістки п’ястка є короткими трубчастими кістками. Їх п'ять. Позначаються вони римськими цифрами (I—V), починаючи з великого пальця. У кожній п'ястковій кістці розрізняють основу, тіло і головку.

Кістки пальців називають фалангами. Так само як і кістки п’ястка, вони відносяться до коротких трубчастих кісток. У кожному пальці три фаланги: проксимальная, або основна, середня і дистальна, або нігтьова. Виключення складає перший палець, в якому всього дві фаланги. Окрім вказаних кісток, в кисті є ще сесамовидні кістки, розташовані в товщі сухожиль. Сесамовидні кістки збільшують плече сили прикріплених до них м'язів.

З'єднання кісток поясу верхньої кінцівки. Кістки поясу верхньої кінцівки з'єднуються між собою і з грудиною. Лопатка і ключиця з'єднуються один з одним за допомогою акроміально-ключичного суглоба, ключиця зчленовується з грудиною за допомогою грудинно-ключичного суглоба. Акроміалъно-ключичний суглоб утворений акроміоном лопатки і акроміальним кінцем ключиці. Він плоский, з обмеженим розмахом рухів, часто перетворюється в синхондроз. Укріплений суглоб дзьобоподібно-ключичною зв'язкою.

Мал.17. Суглоби верхньої кінцівки:А-грудинно-ключичний суглоб: 1-ключиця; 2-груднина;








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 849;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.