Малогомілкова кістка; 17-кістки стопи (а-кістки передплесна; б-кістки плесна; в-фаланги пальців стопи); 18-сіднична кістка.

У скелеті розрізняють скелет тулуба, скелет голови, скелет верхніх і скелет нижніх кінцівок.

Функції скелета багатоманітні, їх поділяють на механічні і біологічні.

До механічних функцій відносяться опорна, ресорна, захисна, рухова (локомоторна) і антигравітаційна.

Опорна функція полягає у тому, що скелет складає кістково-хрящову опору всього тіла.

Ресорна функція обумовлена наявністю в скелеті утворень, які пом’якшують поштовхи і струси (хрящові прокладки і зв’язки між кістками, що з’єднуються, арочна будова окремих частин скелета і т. п.).

Захисна функція виражається в утворенні вмістищ для життєво важливих органів.

Локомоторну функцію здійснює тісний взаємозв’язок скелета з поперечнопосмугованою мускулатурою. Зміщуючи кістки, м’язи приводять у рух все тіло або його окремі частини. Крім того, кістки визначають напрям ходу судин, нервів і м’язів, а також форму тіла і його розміри. Антигравітаційна функція виявляється у тому, що скелет створює опору для стійкості тіла, що піднесене над землею.

Біологічні функції скелета пов’язані з участю кісток в мінеральному обміні і кровотворенні (гемопоезі). Кістки як вмістилище солей фосфору, кальцію, заліза, міді і інших з’єднань регулюють постійність мінерального складу рідин внутрішнього середовища організму; 98% кальцію, що є в тілі людини, міститься в кістках. Недостача кальцію в їжі може тимчасово компенсуватися за рахунок кальцію кісток.

Кровотворна функція пов’язана з червоним кістковим мозком, який виробляє еритроцити і зернисті форми лейкоцитів.

До складу скелета людини входить 206 кісток (85 парних і 36 непарних).

Маса скелета у новонароджених складає 11 —14%, у чоловіків середнього віку — 18%, у жінок — 16% від маси тіла.

Мал.2. Скелет людини (вигляд ззаду): 1-кістки мозкового відділу черепа; 2-кістки лицевого відділу черепа; 3-шийний відділ хребетного стовпа; 4-грудний відділ хребетного стовпа; 5-поперековий відділ хребетного стовпа; 6-крижова кістка;

7-куприк; 8-ребра; 9-кістки поясу верхньої кінцівки; 10-плечова кістка; 11-променева кістка; 12-ліктьова кістка; 13-кістки кисті; 14-тазова кістка; 15-стегнова кістка; 16-великогомілкова кістка; 17-малогомілкова кістка; 18-кістки стопи.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 2465;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.