В - брахіморфний.

Так , у новонароджених довгий і вузький тулуб, короткі ноги і велика голова, висота якої у них складає четверту частину довжини тіла, тоді як у дорослих – сьому.

У пубертатному періоді підлітки в порівнянні з дорослими мають довші ноги, вузькі плечі і короткий тулуб. Пропорції тіла, властиві дорослим, у дітей встановлюються лише після 15—16 років.

По поєднанню різних розмірів тіла виділяють три основні типи пропорцій тіла (мал. 2). Люди високого зросту з коротким тулубом і довгими ногами відносяться до доліхоморфного («доліхос» — довгий, «морфе» — форма) типу, з довгим тулубом і короткими ногами — до брахіморфного («брахіс» — короткий) типу. Середній варіант співвідношень розмірів тіла називають мезоморфним типом статури.

 

Значення вивчення вікових перетворень у будові і функціях організму для майбутнього вчителя фізичної культури.

 

Знання вікових перетворень в будові і функціях організму має важливе значення для викладачів фізичної культури. Воно дозволяє правильно планувати навчальні заняття з урахуванням не тільки паспортного, але і біологічного віку, дозувати об'єм і інтенсивність фізичного навантаження, вирішувати питання ранньої спеціалізації в спорті, складати програми по фізичній культурі.

Література:

1. К.Т.Титова, А.А.Гладышева «Анатомия человека».Москва «Просвещение», 1985, стр.25-31.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 896;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.