Вік від 1 року до 7 років іноді називають періодом нейтрального дитинства, оскільки хлопчики і дівчатка за розмірами і формою тіла майже не відрізняються один від одного.

В період другого дитинства, який триває з 8 до 12 років у хлопчиків, і з 8 до 11 років у дівчаток, з'являються статеві відмінності в розмірах і пропорціях тіла. У дівчаток починається посилений ріст тіла в довжину, особливо нижніх кінцівок. У цьому віці по довжині і масі тіла і навіть по ширині плечей дівчатка переганяють хлопчиків у зв'язку з більш раннім в порівнянні з хлопчиками (на 1 —1,5 роки) початком статевого дозрівання. Підвищена секреція статевих гормонів приводить до появи у дівчаток вторинних статевих ознак (збільшення грудних залоз, поява волосся на лобку і в пахвових западинах). Підлітковий період називають ще періодом статевого дозрівання або пубертатним. У хлопчиків він продовжується з 13 до 16 років, у дівчаток — з 12 до 15 років. У цей період у хлопчиків починається статеве дозрівання, з'являються вторинні статеві ознаки (мутація голосу, ріст волосся на лобку, в пахвових западинах, а потім на верхній губі і підборідді). У віці 13,5 —14 років за всіма розмірами тіла і функціональними показниками хлопчики переганяють дівчаток. Особливо сильно в цей період у хлопчиків розвивається м'язова система.

Юнацький вік у хлопців продовжується з 17 до 21 року, у дівчат — з 16 до 20 років. У цей період в основному закінчуються процеси росту і формування організму, основні розмірні ознаки тіла досягають остаточної величини. У зрілому віці форма і будова тіла людини мало змінюються, і лише після 60 років починаються процеси старіння, які в одних органах наступають раніше, в інших — пізніше. Як процеси розвитку, так і процеси старіння організму можуть відхилятися від вказаних вище вікових періодів залежно від спадкових даних і умов середовища. При цьому індивідуальні відмінності в процесах росту і розвитку можуть варіювати в широких межах. Особливо сильно ці відмінності виявляються в період статевого дозрівання. У більшості дітей ступінь розвитку організму (біологічний вік) співпадає з календарним (паспортним) віком. Проте зустрічаються діти, у яких біологічний вік випереджає паспортний або відстає від нього. Звідси для практичних цілей, у тому числі і для фізичного виховання, при групуванні дітей необхідно враховувати не тільки паспортний, але і біологічний вік.

Біологічний вік визначають переважно по ступеню розвитку вторинних статевих ознак.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1861;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.