Модуль 2. Анатомія опорно-рухового апарату.

Тема 1. Вчення про кістки (остеологія).

План.

1. Скелет як складова частина опорно-рухового апарату. Функції скелету.

2. Розвиток і ріст кісток, їх вікові зміни. Класифікація кісток. Зміни форми кісток в зв’язку з вертикальним положенням тіла людини.

Вплив м’язів на формування скелету. Взаємна обумовленість форми і функції. Фактори, що впливають на ріст і розвиток кісток. Роботи П.Ф.Лесгафта про вплив навколишнього середовища на будову і ріст кісток. Зміни, що виникають у кістках в зв’язку з заняттями спортом ( Л.П.Астанін, М.Ф.Іваницький, М.Г.Привес).

3. Хребетний стовп: будова, розвиток, вікові зміни. Особливості будови хребетного стовпа, пов’язані з вертикальним положенням тіла людини. Рудиментарні утворення в хребетному стовпі.

4. Грудна клітка, її будова і функціональне значення. Вікові зміни і особливості грудної клітки у чоловіків і жінок. Особливості грудної клітки, пов’язані з вертикальним положенням тіла людини. Значення фізичного виховання і спорту для розвитку скелета тулуба.

5. Череп: будова, вікові і індивідуальні особливості. Сполучення черепа з хребетним стовпом.

6. Скелет кінцівок. Вплив фізичного виховання і спорту на будову і рухливість верхньої кінцівки. Особливості чоловічого і жіночого тазу. Суглоби і вигини стопи, їх значення. Плоскостопість. Вплив фізичного виховання і спорту на будову, розвиток і рухливість скелету нижньої кінцівки.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 888;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.