Малогомілкова вирізка; б-малогомілкова кістка: 1-тіло; 2-головка; 3-латеральна кісточка.

Тіло кістки циліндричної форми. Передня поверхня його гладка, опукла; задня — увігнута, з шорсткою лінією, до якої прикріплюються м'язи, що приводять стегно.

На проксимальному епіфізі кістки знаходиться кулястої форми головка з суглобовою поверхнею для з'єднання з вертлужной западиною. За головкою розташована шийка. У місця з'єднання шийки кістки з тілом є два виступи: великий вертлюг, що є як би верхнім кінцем тіла кістки, і малий вертлюг, розташований дещо донизу і медіально.

Дистальний епіфіз потовщений, розширений і міжвиростковою ямкою розділений на два виростки: більший — медіальний виросток і менший — латеральний виросток. Обидва виростки мають суглобові поверхні для з'єднання з великогомілковою кісткою і надколінником. Вище за виростки розташовані надвиростки: медіальний і латеральний для прикріплення колатеральних зв'язок колінного суглоба.

Надколінник — це округла, сплюснута кістка, що розвинулася в сухожиллі чотириголового м'яза стегна. Вона виконує захисну функцію і збільшує плече сили цього м'яза.

Великогомілкова кістка знаходиться з медіальної сторони гомілки. Це друга за величиною кістка скелета; вона найміцніша, витримує навантаження до 1500 кг. Верхній епіфіз цієї кістці потовщений, має два виростки - медіальні і латеральні — з суглобовими поверхнями, розділеними міжвиростковим підвищенням, до якого фіксуються хрестоподібні зв'язки колінного суглоба. Суглобова поверхня на латеральному виростку служить для з'єднання з головкою малогомілкової кістки. Тіло кістки тригранної форми. Передній гострий край починається від великогомілкової горбистості і відділяє медіальну поверхню від латеральної. Медіальна поверхня рівна, гладка, добре промацується під шкірою. Дистальний кінець

великогомілкової кістки звужений, з медіальної сторони має виступ — медіальну кісточку, знизу — суглобову поверхню для з'єднання з таранною кісткою.

Малогомілкова кістка розташована на гомілці з латеральної сторони. Верхній епіфіз закінчується головкою, яка з'єднується з латеральним виростком великогомілкової кістки. Тіло кістки тонке, неправильної форми, майже цілком закрите м'язами. Дистальний кінець кістки витягнутий і утворює латеральну кісточку з суглобовою поверхнею для з'єднання з таранною кісткою.

У кістках стопи (мал. 23) розрізняють кістки передплесна, кістки плесна і кістки пальців. Кістки передплесна більш масивні, ніж кістки зап'ястка.

 

Мал.23. Кістки стопи:

1-п’яткова; 2-таранна; 3-човниковидна; 4-кубовидна;

5-клиновидні; 6-кістки плесна; 7-проксимальні фаланги;








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1045;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.