Сідничний горб; 21-сіднична ость; 22-велика сіднична вирізка; 23-мала сіднична вирізка; 24-затульний отвір; 25-поверхня симфіза.

Клубова кістка, найкрупніша, має потовщену частину — тіло, яке бере участь в утворенні вертлужної западини, і крило широку плоску пластинку, що закінчується вгорі клубовим гребенем. Спереду клубовий гребінь має добре обкреслений виступ — верхня передня клубова ость, нижче якого розташована нижня передня клубова ость. Ззаду в області гребеня також є два виступи — верхня задня і нижня задня клубові ості, які служать для прикріплення сухожиль м'язів. Передня поверхня крила має поглиблення - клубову ямку, позаду якої розташована вушкоподібна поверхня для з'єднання з крижами. На зовнішній (сідниці) поверхні крила є шорсткі лінії сідниць — слід від м'язів сідниць , що фіксуються тут .

Лобкова кістка має потовщену частину тіло, яке бере участь в утворенні вертлужной западини. Від тіла вперед відходить верхня гілка, яка переходить у нижню гілку. На місці з'єднання цих гілок утворюється шорстка поверхня, яка з аналогічної поверхнею однойменної кістки іншої сторони утворює лобковий симфіз.

Сіднича кістка своєю потовщеною частиною тілом, утворює задньо-нижню частину вертлужной западини. Від тіла кістки вниз відходить гілка сідничої кістки, на якій є виступ -— сідничий горб. Сіднича кістка, з'єднуючись з лобковою кісткою, обмежує затульний отвір.

Кістки вільної нижньої кінцівки.До кісток вільної нижньої кінцівки відносяться стегнова кістка, що є кістковою основою стегна, надколінник, що відноситься до сесамовидних кісток, великогомылкова і малогомілкова кістки, які складають кісткову основу гомілки, і кістки стопи (мал. 22, 23).

Стегнова кістка (мал. 22) — найдовша кістка в скелеті людини, у дорослого вона складає 1/4 довжини тіла. Кістка трубчаста, має тіло і два (проксимальний і дистальний) епіфізи.

Мал.22. Кістки стегна і гомілки:А,Б-стегнова кістка (А-вигляд спереду; Б-вигляд ззаду):

1-тіло; 2-головка; 3-шийка; 4-великий вертлюг; 5-малий вертлюг; 6-шереховата лінія стегна;

7-сіднична гористість; 8-медіальний виросток; 9-латеральний виросток; 10-медіальний надвиросток; 11-латеральний надвиросток;








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1438;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.