Міжкісткова перетинка; 15-променево-ліктьовий дистальний суглоб.

 

Ліктьовий суглоб (мал..18) утворений суглобовими поверхнями плечової, ліктьової і променевої кісток, які укладені в загальну суглобову сумку. Ліктьовий суглоб складний. У ньому можна виділити три простих, різних за формою суглоби: плечоліктьовий — блоковидний, плечопроменевий — кулястий і проксимальний променеліктьовий — циліндровий. У суглобі дві осі обертання — фронтальна і вертикальна. Навколо фронтальної осі можливе згинання і розгинання, навколо вертикальної осі — супінація і пронація.

При пронації променева кістка перехрещується з ліктьовою, при супінації ці кістки розташовуються паралельно. Сумка суглоба спереду і ззаду тонка, з боків потовщена і укріплена бічними, або колатеральними, зв'язками — променевої і ліктьової. Навколо шийки і головки променевої кістки розташовується кільцева зв'язка променевої кістки. Колатеральні зв'язки не допускають зсуву кісток передпліччя в сторони.

Міцність зв'язок ліктьового суглоба достатньо велика. При надмірних навантаженнях кільцева зв'язка звичайно розривається оддалік місця фіксації, а бічні зв'язки відриваються від місць прикріплення їх до кісток. Розмах рухів в ліктьовому суглобі залежить від віку. Найменша дуга блоку плечової кістки і блоковидної вирізки ліктьової кістки у новонароджених. У віці 7 —13 років найбільша невідповідність поверхонь, що зчленовуються, а отже, і найбільша рухливість в суглобі. У віці 20—35 років згинально-розгинальні рухи стабілізуються, а в старечому віці їх розмах зменшується.

З'єднання кісток передпліччя. Кістки передпліччя з'єднуються між собою за допомогою променеліктьових суглобів (проксимального і дистального) і міжкісткової перетинки, а з кистю за допомогою промене-зап’ясткового суглоба (мал. 19).

Мал..19. Сполучення кісток кисті: 1-променева кістка; 2-ліктьова кістка; 3-проксимальний ряд кісток зап’ястка; 4-дистальний ряд кісток зап’ястка; 5-основи п’ясткових кісток;

6-суглобовий диск; 7-промене-зап’ястковий суглоб; 8-середньозап’ястковий суглоб;








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 976;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.