Тіло; 7-міжкістковий край; 8-шиловидний відросток; 9-головка.

Плечова кістка — довга трубчаста кістка, що має середню частину — тіло, або діафіз, і два кінці, або епіфізи, — проксимальний і дистальний. На проксимальному кінці розташована головка, що служить для з'єднання з суглобовою ямкою лопатки. Головка відокремлена від решти частини кістки вузькою борозною — анатомічною шийкою. Нижче за анатомічну шийку знаходяться великий і малий горбики, які переходять в гребені. До гребенів прикріпляються м'язи. Між горбиками і гребенями проходить міжгорбикова борозна, в якій розташовано сухожилля довгої головки двоголового м'яза плеча. Найбільш звужену ділянку плечової кістки, розташовану в місці переходу проксимального епіфіза в тіло, називають хірургічною шийкою. Саме в цьому місці найчастіше відбуваються переломи кістки.

На латеральній стороні діафіза знаходиться дельтовидна горбистість для прикріплення дельтовидного м'яза. Дистальний кінець плечової кістки потовщений і називається виростком. В області дистального епіфіза розташовуються дві ямки: вінцева — спереду і глибша ліктьова — ззаду. У ці ямки входять однойменні відростки ліктьової кістки. З боків виростка розташовані медіальний і латеральний надвиростки. До них прикріпляються м'язи і зв'язки. Позаду медіального надвиростка проходить борозна ліктьового нерва.

Променева кістка розташована з латеральної сторони передпліччя (з боку великого пальця кисті). Це довга трубчаста кістка, вона має тіло і два кінці — проксимальний і дистальний. Проксимальний кінець закінчується головкою з суглобовими поверхнями для з'єднання з плечовою і ліктьовою кістками. За головкою слідує шийка, під якою розташовується горбистість для прикріплення м'язів. Дистальний кінець променевої кістки розширений і має знизу суглобову поверхню для з'єднання з проксимальним рядом кісток зап'ястка, з медіальної сторони — вирізку для зчленовування з ліктьовою кісткою, а з латеральної сторони — латеральний шилоподібний відросток.

Мал.16. Кістки кисті: 1-човниковидна; 2-півмісяцева; 3-тригранна; 4-гороховидна; 5-багатокутна;

6-трапецієвидна; 7-головчаста; 8-гачковидна;








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 815;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.