АНАЛІЗ ЗНАЧЕННЯ СИЛОВОЇ ПІДГОТОВКИ

Існує думка, що силова підготовка — це тільки для молодих, фізично здорових чоловіків. Саме тому багато людей, плануючи власні програми фізичних занять, не включали до них елементи силової підготовки. Далі ми коротко розглянемо значення силової підготовки для усіх спортсменів, незалежно від статі, віку та виду спорту.

ВІКОВІ ТА СТАТЕВІ ВІДМІННОСТІ

Останнім часом фахівці зацікавилися можливістю тренованості жінок, дітей та літніх людей. Як уже йшлося на початку цього розділу, жінки стали займатися силовою підготовкою зовсім недавно. На початку 70-х років XX ст. було встановлено, що чоловіки і жінки володіють однаковими здібностями до розвитку силових якостей, тільки жінки не можуть досягти таких максимальних показників, як чоловіки. В основному це обумовлено відмінностями у розмірах м'язів внаслідок статевих відмінностей у вмісті анаболічних гормонів.

Методи силової підготовки, розроблені для чоловіків, мабуть, можуть з успіхом використовуватися і для жінок. Детальніше це розглядається у розділі 18. Доцільність силової підготовки дітей та підлітків обговорювалася протягом тривалого часу. Велику тривогу викликала можливість травмування дітей при використанні різних обтяжень. Багато хто вважав, що силова підготовка нічого дітям не дасть, основуючись на припущенні, що приріст сили та м'язової маси тісно пов'язаний з гормональними змінами у період статевого дозрівання. Нині ми знаємо, що діти та підлітки можуть успішно тренуватися з мінімальним ризиком отримання травми при суворому дотриманні необхідних заходів безпеки. Більш того, вони дійсно можуть збільшити м'язову масу і силу (див. розділ 16).

Останнім часом увагу учених привернуло вивчення можливості використання силової підготовки для літніх людей. Процес старіння супроводжується значним зменшенням чистої маси тіла, що головним чином відображає зниження м'язової маси, зумовлене в основному менш активним способом життя літніх людей. Якщо м'яз регулярно не піддається фізичним навантаженням, він втрачає свою функцію, значною мірою атрофується та втрачає силу. Чи може силова підготовка повернути назад ці процеси? Як показують результати досліджень, внаслідок тренувальних занять у літніх людей підвищуються силові якості та збільшується м'язова маса. Це дуже важливо як для збереження здоров'я, так і для поліпшення якості життя літніх людей (див.розділ 17).

 

СИЛОВА ПІДГОТОВКА СПОРТСМЕНІВ

Збільшення сили, потужності або м'язової витривалості тільки для того, щоб стати сильнішим або підвищити м'язову витривалість, не являє особливого інтересу для спортсменів, якщо тільки це не приводить до поліпшення їх спортивних результатів. Доцільність силової підготовки важкоатлетів не викликає сумніву. Менш доцільним є її використання гімнастами, бігунами на довгі дистанції, бейсболістами, стрибунами у висоту та артистами балету.

На жаль, ми не можемо представити наукових доказів сприятливого впливу силової підготовки на спортсменів усіх видів спорту. Однак, безсумнівно, що для досягнення оптимальних результатів у будь-якому виді спорту необхідний певний початковий рівень силової підготовки.

Тренувальний процес потребує великих витрат часу, тому спортсмени не можуть собі дозволити займатися тими видами фізичної діяльності, котріне сприяють поліпшенню їхніх спортивних результатів. Тому якщо ви використовуєте програму силової підготовки, то необхідно оцінювати її ефективність. Навряд чи слід тренуватися тільки для того, щоб стати сильнішим.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1187;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.